fallback

Д.Герджиков: Очакваме и през 2015г. лихвите по кредитите да падат

Димитър Герджиков, мениджър Бизнес развитие в Пощенска банка, и Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula

05.02.2015 | 11:00 Автор: Дориана Ранкова

Живко Иванов коментира, че проблемът на възвръщаемостта в здравеопазването е свързана с липсата на информация. Той посочи конкретни цифри в студиото на Инвестбук, които говорят за състоянието на системата. Иванов обясни, че при ръст на приходите от близо 1,6 млрд. лв. през 2009 година до 2 млрд. лв. приходи през 2013, финансовият резултат на системата е останал на практика константа за този период. Разликата е, че за частните заведения печалбата по-скоро е практика.

Димитър Герджиков вижда сектора доста перспективен и според него възвръщаемостта на такива инвестиции ще расте. Пощенска банка подкрепя всякакъв вид инвестиции, коментира Герджиков, но най-интересни са тези свързани с иновации и технологии. Ако има добавена социална и икономическа стойност, това работи, смята банкерът. След което идват, финансите и обезпечението или добавките, които се разглеждат в един проект. Продуктите са обширни - оборотно финансиране, инвестиционни проекти и такива в изграждането на сгради, както и оборудване. Димитър Герджиков коментира, че има търсене, най-вече на финансиране за технологии и оборудване, колкото за сгради. Болниците имат нужда от ново оборудване, което е базата на прогнозата на г-н Герджиков, че 2015 година ще премине в търсене на средства за такива проекти.

Според Иванов финансирането на проекти в здравния сектор са интересни, както за банки, така и за отделни частни инвеститори. Според него финансиране се намира сравнително лесно. Секторът е интересен, защото е нецикличен бизнес. Броя лечебни заведения у нас обаче не е малък и именно това води до борба за лекари, ресурс и увеличаване на публичния разход за здравеопазване. Ако имаше работеща публично-частна практика у нас, броя лечебни заведения нямаше да е толкова голям, следователно и разходите нямаше да са такива.

Живко Иванов коментира и последните предложения на министъра на здравеопазването, д-р Москов. Той, както и представител на Пощенска банка ще коментират финансирането на проекти в здравния сектор на следващата дискусия на Клуб Инвестор - Неотложните реформи в здравеопазването. Събитието ще се проведе на 10 февруари от 9 часа в София Хотел Балкан, зала Роял (ет.1).

 

Цялото интервю с гостите на Инвестбук, с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал:

 

 

 

fallback
fallback