Брюксел 1

Събота от 17:30
още

Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК, ще помоля да спрем преговорите с Турция

С Борисов изяснихме въпроса за туита. Радвам се на подкрепата на ГЕРБ, категоричен е той

19.01.2019 | 18:30 Редактор: Велислав Филипов
Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК, ще помоля да спрем преговорите с Турция

Ексклузивно интервю на Милена Милотинова, излъчено днес в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR с водещия кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК Манфред Вебер. Вебер в момента е председател на групата на ЕНП в ЕП, която е най-голямата политическа група там.

Г-н Вебер, вие сте водещ кандидат на ЕНП за евроизборите и кандидат за председател на ЕК. Ако ви изберат каква ще е промяната – ще промените ли политиката на Жан-Клод Юнкер?
 
Нашата оценка е, че Жан-Клод Юнкер, който председателстваше ЕК през последните 5 години, свърши добра работа. Европа е икономически по-силна в момента – излязохме от икономическата криза и сме готови да дадем отговор на мигрантската криза – да спрем нелегалната миграция. В сравнения с 2015 година намалихме броя на мигрантите с 85%. Така че има положителни развития, но трябва да вървим нататък.
Аз виждам себе си като продължител на традициите на Жан-Клод Юнкер, но трябва да вървим с една стъпка по-напред. За мен това означава да отговорим на предизвикателствата в Европа – първо – на това, което хората искат, това, което местните общности очакват от нас.
В този смисъл отново миграцията е проблем номер 1, на който трябва да отговорим. Да спрем нелегалните мигранти в ЕС.
И второ – трябва да дадем отговор по отношение на нашата отбранителната система на европейско ниво, защото предизвикателствата идващи от Владимир Путин, от НАТО, която вече не е толкова силна организация, каквато беше, Ердоган… Ние трябва да се изправим пред тези предизвикателства. 

Споменахте Ердоган, има ли реална възможност Турция, която е кандидат за членство в ЕС да стане наистина членка? Какво мислите?

Това е фундаментален въпрос. Защото когато дискутираме Турция, дискутираме и фундаменталния въпрос къде е краят на процеса на разширяване – докъде може да се разширява ЕС, каква е финалната композиция на ЕС. 
Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС.
Ако стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите (б.р. - в ЕС) да спрем преговорите с Турция. Трябва да бъдем честни с Турция –  трябва да се знае какво и възможно и  какво – не. Но е важно да подчертая, че това няма да бъде спиране (б.р. - на отношенията),  това ще е отваряне на следваща страница .
Бих предложил на президента Ердоган да говорим как да засилим икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме много общи въпроси за решаване. Нека ги  разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят. 

Следващата ЕК с или без Великобритания, с или без британски комисар, как я виждате? 

Добър въпрос. Това, което виждаме в Лондон, е наистина трагедия. Британците на референдум решиха да излязат от ЕС.
Съжалявам за това, но също така трябва да уважаваме решението им и това и правим.
Сега виждаме след две и половина години на дискусии в британския парламент и общество как да изпълнят резултата от референдума и да осъществят излизането си от ЕС, те все още не нямат идея как да го направят. 

Те не очакваха този резултат от референдума.

Да, не го очакваха, но 2 години и половина е много време, за който Ние все още сме заложници на вътрешно-политическата обстановка във Великобритания. Европа е готова, 27-те страни – Бойко Борисов, Ангела Меркел, Санчес в Испания... - ние сме готови на компоромис, имаме общо разбиране как да отговорим на въпросите, които ни поставя Брекзит, но Лондон не ни дава ясен знак.

Затова  моето главно послание е: имаме достатъчно популисти и екстремисти също и вътре в ЕС, така че не рискувайте европейския проект. Видяхте в случая с Брекзит какво става.

Сега британските евродепутати ще се кандидитират ли отново за ЕП?

Не мога да си представя, че ще имаме европейски избори и във Великобритания – страна, която напуска ЕС...

Но ако отложат? Или пък ако спрат процеса на Брекзит, защото, знаете, че Европейският съд им даде зелена светлина за подобно решение…

Това ще означава оттегляне от процедурата по Член 50 и спиране на целия процес на излизане от ЕС.  Ако решат така, те са добре дошли. Ако си променят мнението, ако искат да останат, наистина са добре дошли.
Но ако процедурата по Член 50 е все още в сила, ако все още е в сила молбата им да излязат от ЕС, тогава не могат да определят бъдещето на Европа. Съжалявам, но не го приемам. Останалата част от европейците няма да го приемат.
Българите ще кажат: Луди ли сте – те искат да си ходят, но ще решават   за следващата Европейска комисия, за парите за следващия период... Вече нямат право да решават нашето бъдеще. Европейците ще решават бъдещето си в ЕС, но вече не и британците.

Идвате в България през май, нали така? Сега имате подкрепата на ГЕРБ за кандидатурата Ви за председател на ЕК. Но сигурно си спомняте вашия пост в Туитър веднага след жестоко убийството на българската журналистка Виктория Маринова, на който българският премиер реагира гневно, като каза даже, че няма да ви подкрепи за председател на ЕК. Очаквахте ли толкова остра реакция от толкова малка държава?

Не става въпрос за това дали страната е малка или голяма. Аз наистина  уважавам и всъщност след това разбрах реакцията на Бойко Борисов. Защото той ми каза, че разследването върви по начина, по който трябва да върви, защо се критикуват българските власти, когато те работят по процедурата, която се развива позитивно.
Така че разговаряхме, изяснихме ситуацията с този туит и аз сега мога да разчитам на пълната подкрепа на Бойко Борисов и ГЕРБ за кампанията ми.  Радвам се за това, защото за мен Европа не трябва да се дали на Източна и Западна, на Северна и Южна или на малки и големи държави, на стари страни и нови. Всички са европейци. Искам да постигнем такъв ЕС, в който всеки се чувства у дома, защитен.  България за мен като водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК е една успешна страна – икономически тя се справя много добре, а по отношение охраната на границите Бойко Борисов показа как могат да се охраняват добре от нелегалните мигранти и трафикантите.
Затова за мен България е един от силните примери в тази посока и аз много често го използвам в публичните дебати като положителен пример.

Вие се срещнахте с транспортния министър Росен Желязков тази седмица, който поиска подкрепата на групата на ЕНП в ЕП, която вие ръководите, за българската позиция по пакета Мобилност  1. Вие сте от Германия – една от страните най-големи застъпници на пакета Мобилност. Може ли очакваме Вашата подкрепа и тази на групата на ЕНП  - сигурно сте в деликатна позиция заради германската позиция по това законодателство?

За мен това не е германски въпрос, а проблем вътре в групата на ЕНП.  Защото основните въпроси на масата са два – да запазим единния пазар. И когато  индустрията на автомобилните превози в България отправи атрактивна оферта, да може да  получи договора и работата.
Но от друга страна  ние трябва да направим нещо за минималните социални стандарти на шофьорите на камиони.
Това са два идеологически подхода към въпроса.  Когато бях  последния път в България казах, че  споделям мнението на България, предадох мнението Ви и на нашата група. Защото смятам, че този пазар е пазар също и за България и Румъния и други страни, че те трябва да имат дял и да печелят от него.

Но ако камионът и шофьорът трябва да се връщат на всеки 4 седмици, за какъв дял говорим, това ще съсипе бизнеса – ще го направи по-малко конкурентен.

Да, ще го направи по-малко конкурентоспособен. Напълно споделям това. За момента мога да ви кажа, че този пакет е блокиран в ресорната Комисията по транспорт на ЕП. Към момента изглежда, че няма да може да се намери решение на този въпрос преди европейските избори. Така че този въпрос засега се отлага.
Целият пакет Мобилност се отлага – такива са очакванията към момента и нека се опитаме да решим въпроса една година след изборите, като държим сметка и за двете важни неща - от една страна  да запазим конкурентноспособността, но от друга страна да има също социални стандарти за шофьорите на камиони.  Те вършат тежка работа и  ние  трябва да се погрижим също и за техния социален стандарт.
 
И последен въпрос -  вие подкрепяте Преспанското споразумение между Македония и Гърция. Но нова демокрация, която е от вашето политическо семейство – на ЕНП, е срещу него. Говорите ли по въпроса, имахте ли разговори с тях?

Разбира се.  Говорили сме много пъти.
Бях няколко пъти в Атина и говорихме по въпроса. Това е споразумение, което е на масата и двете правителства трябва решат въпроса. Правителството на Ципрас трябва да  събере мнозинство в  гръцкия парламент, както беше направено от македонска страна. Това е стъпката,  която трябва да се направи. Няма съмнение и че Европа трябва да помогне и да даде на Македония - на бившата югославска република Македония, проевропейско бъдеще.