Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Европа на две скорости

Дейвид Макалистър пред "Брюксел 1"

20.03.2017 | 12:50 Редактор: Васил Детелинов
Европа на две скорости

В Европейския парламент винаги сме се борили срещу Европа на две скорости, коментира в предаването "Брюксел 1" евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Според него все още е рано страната ни да излезе с позиция по въпроса, тъй като тепърва дебата по "Бялата книга" предстои.  В разговора с Милена Милотинова участва и колегата му Петър Курумбашев от БСП, който каза, че и в момента в Европа има няколко регионални групи, които работят на различни скорости.

Пример за това са "Вишеградската четворка", БЕНЕЛЮКС и скандинавските държави.

Емил Радев заяви, че пример за Европа на две скорости е и мониторингът за България и Румъния. 

"Имаме стратегия за борба с корупцията и съдебна реформа и всичко, което трябва да изпълним не е за да задоволим исканията по доклада, а заради желанията на българските граждани. И без мониторинг ще продължи борбата с корупцията и съдебната реформа. Мониторингът е в ущърб за България защото се използва и за външен и за вътрешен политически план", заключи Емил Радев.

Петър Курумбашев пък акцентира, че е привърженик на петия вариант от "Бялата книга", който наблягал сериозно на интеграцията в определени области - отбрана и сигурност.

За него също е интересно дали страната ни ще успее да консолидира национална позиция по темата "Европа на две скорости".

"Поставих този въпрос на колегите си и не видях голям ентусиазъм. Може би всички евродепутати очакват политическите си ръководства да излязат първо с такава", заяви Курумбашев.

Още във видеото.

 

 

Бившият дипломат Димитър Гърдев – защо изборите в Холандия се сочат за ключови за Евросъюза.

Председателят на Комисията по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър – ексклузивно пред "Брюксел 1" - за Брекзит, за напрежението между Турция и Холандия, за това на две скорости ли ще върни Европа и ще има ли първа и втора класа европейци.

Какво каза той, вижте във видеото.