Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Над 5000 европейци в терористични организации

До какво ще доведат новите преговори за Сирия? Какво иска бизнесът от председателството на ЕС през 2018 г.

27.02.2017 | 10:59 Редактор: Васил Детелинов
Над 5000 европейци в терористични организации

Малко над 5 хиляди европейски граждани са се присъединили към терористични организации, показват данните на „Европол“, разказа в предаването „Брюксел 1“ евродепутатът Мария Габриел.

Пред Милена Милотинова тя обясни, че около 20-30 % от тези граждани се завръщат обратно в страните на произход - Германия, Белгия, Франция и Холандия.

Мария Габриел обясни, че Европейският парламент не е закъснял с приемането на новите правила за  влизане в ЕС от трети страни. Според нея какъвто и контрол да бъде приет, ако държавите членки си нямат доверие помежду си и не обменят  ежедневно информация, няма  как борбата с тероризма да е ефективна. Показателно за това били терористичните атаки от миналата година.

Новите правила за влизане в ЕС ще подлагат на щателна проверка гражданите от трети страни по всички  входни и изходни граници на общността.

„Новите правила ще подложат на системни проверки и на излизане. Това ще важи и за всички  граждани на ЕС, защото и  сред тях има чуждестранни бойци. Проверките при влизане и излизане ще са в базите данни на Шенгенската информационна система, системата на Интерпол за откраднати и загубени документи за пътуване, както и  националните бази данни“ обясни Мария Габриел. Още във видеото.

 


Във втората част на предаването: До какво ще доведат новите преговори за Сирия. Ще преглътне ли Турция оставането на Башар Асад, ще жертва ли Русия исканията на кюрдите - журналистите Нина Спасова и Зоя Димитрова.

И още: Какви приоритети за българското председателство на ЕС оформи последната дискусия с бизнеса - Весела Чернева и Ираван Хира от БФ на бизнес-лидерите.

Още във видеото.