Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Борбата с ислямския радикализъм в Европа е въпрос на воля

Арабистът проф. Владимир Чуков и евродепутатът Ангел Джамбазки гостуват в студиото на Брюксел 1, на 05 декември по темата за радикализацията на младитте европейци. Асен Агов коментира предстоящото членство на Черна гора в НАТО.

06.12.2015 | 14:11 Редактор: Виргиния Стаматова
Борбата с ислямския радикализъм в Европа е въпрос на воля

Спиране на социалните помощи, отнемане на гражданство и екстрадация са част от мерките спрямо европейски граждани, участвали във войната в Сирия, които  евродепутатът Ангел Джамбазки предлага в качеството си на докладчик на Комисията по образование и култура към ЕП по въпросите на радикализацията на млади европейци.

Огромните социални помощи и привилегии пречат на интеграцията на наследниците на имигранти от Близкия Изток и Африка в големите градове на Европа, каза Джамбазки в предаването Брюксел 1. По думите му е необходима всеобхватна и широкомащабна работа предимно във Франция, Белгия, Германия и скандинавските страни, които са тежко засегнати от големи групи невписани в обществото млади мюсюлмани.

"Не е нужно дълго разследване, за да се види, че в тези квартали вписването на второ, трето поколение наследници на имигранти от Близкия Изток и Африка е категорично провален. Те не се вписват в общностите“, заяви евродепутатът.

Той даде пример с имигрантите в Германия. „Първото поколение гастарбайтери през 60-те години са учили немски език, искали са да работят, били са почтени към обществото и са вписвали здраво в него. Второто и третото поколение не говорят вече немски толкова добре или почти не го говорят“, допълни той.

Проф. Владимир Чуков вижда две алтернативи пред Сирия – едната е свързана с поддържаната от Турция партия „Мюсюлмански братя“, която е нелегална в Сирия, а втората с налагане на умерените салафити, известни още като сунитска опозиция.

В момента се формира формалната страна на Сирийските кантони“, коментира арабистът по повод предстоящата между 8 и 10 декември среща на сирийската опозиция в Риад (Саудитска Арабия). Той прогнозира дълъг период на нестабилност в региона: „Сирия ще стане един голям Ливан, но след много дълъг период от време“.

По темата за предстоящото присъединяване на Черна гора към НАТО, гостува Асен Агов, бивш вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Алианса. Той прогнозира това да се случи по време на следващата среща на върха. По такъв начин ще бъде осуетено руското намерение за изграждане на морска база в Черна гора, стана още ясно в хода на разговора.

По отношение на перспективите пред Република Македония и Сърбия, Агов коментира:

„Сърбия повишава цената на членството си в НАТО. Вероятно искат да го комбинират с членство в ЕС“. 

Вижте още във видеото.