Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Явор Гечев: Очаквах повече от визитата на еврокомисаря по земеделието

Европа трябва да има нов заряд на идеи, просто с кръпки вече няма да стане, каза бившият служебен министър

27.05.2024 | 10:10 Редактор: Толя Стоянова

В предаването "Брюксел 1" бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев говори за проблемите, които България постави пред еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски и намери ли се път към тяхното решение.

"Впечатленията ми от посещението тази седмица на еврокомисаря по земеделието, са преки, защото като съветник на президента, аз участвах на срещата с президента, която беше първата от редицата срещи. Разбира се, следя информационния поток, знам темите, които бяха обсъждани и в Министерството на земеделието с министър Тахов, както и със земеделските производители, но преките впечатления не водят до преки резултати. Моето усещане за еврокомисар е друго. Аз съм работил с редица еврокомисари още 2013 г., когато за първи път станах заместник-министър на земеделието. Помня редица еврокомисари, които имаха позиции, идеи за земеделието, не просто за субсидията, а като цяло за развитие на сектора в Европа. Комисар Войчеховски не е от тези еврокомисари. Аз очаквах повече от визитата, ние поставихме редица въпроси, президентът пряко постави редица въпроси", каза Явор Гечев. 

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че България е поставила въпроси като: какво се случва с идеите за следващия период, за проблемите, които не останаха решени, като украинското зърно и зелените политики. 

"Зелената политика и Зелената сделка всъщност се издъни, тоест, първоначалният замисъл не е това, което очакваха всички. Зелените политики и критерии попаднаха в изискванията на стратегическите планове и европейските фермери ги спазват. Да, но успоредно с това войните, в Украйна преди всичко, както и икономиката на Европа докараха редица проблеми, така че Зелената сделка да затруднява фермерите", заяви бившият служебен министър на земеделието. 

Получава се така, че продукцията от трети страни, извън Европейския съюз, е много по-евтина и европейските земеделски производители стесняват бизнеса си, някои дори фалират. На въпрос на Милена Милотинова дали Европа може да излезе от това положение, гостът отговори, че нито България, нито земеделците искат пари, искат равнопоставеност. европейските политики, свързани с климата, отражението е в зелената сделка, което означава нулеви емисии на въглерод до 2050 г. Производството на земеделската продукция трябва да стане екологизирано, което страшно много оскъпява продукцията. 

"Това щеше да е добре, ако Европа беше икономически остров, но става така, че земеделците от Европа спазват тези изисквания, но  само в Европа. Ако вкарвате нещо от Турция, от Северна Македония, от Сърбия или от Украйна, там земеделците не спазват тези изисквания и става така, че фалират. Те затова протестираха в цяла Европа, това е най-големият протест от Втората световна война насам. Ако не се вземат мерки, най-вероятно есента ще е пак по същия начин", поясни Гечев. 

Явор Гечев сподели, че посещението на еврокомисаря е закъсняло, протестите на земеделските производители са от една година, но Януш Войчеховски не е в позиция да поема ангажименти.

"Европейските избори са много важни, те като че ли потъват в националните избори в България, но моите констатации са, че в Европейският съюз няма кой знае какъв дебат, защото вече става опасно. Първо, трябва да е ясно, че вече има гласове в Европа за вдигането на военните бюджети, от 2% на 3%, утре може и на 4%, а парите са едни и същи, което значи, че всички други политики, включително изравняването на стандартите, както и земеделската политика, едва ли ще имат повече пари. И второ, разликите в подпомагането са такива, че те не покриват разходите, които прави един земеделски производител, и ако Европа продължава да разчита само на силната икономика, за да компенсира този тип политики, вече няма да се случи. Европа трябва да има нов заряд на идеи, нови неща, които да се случват. Просто с кръпки вече няма да стане", заяви бившият служебен министър на земеделието. 

В студиото на "Брюксел 1" гостът каза, че България в лицето на президентската институция има вариант на текстове в европейското законодателство и те са готови да участват в този дебат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа