Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Преслав Райков: В Европа има замразени $191 млрд. руски активи, няма да се дадат на Украйна

"Русия не може да срине Европейската финансова система", заяви финансовият анализатор

16.03.2024 | 18:00 Редактор: Йоана Великова

Русия заплаши Запада с реципрочни мерки, ако бъдат иззети нейни активи.

"Аз не мисля, че това решение ще бъде ефективно прието. Схемата, по която руските активи в момента се държат в основния депозитар Euroclear в Европа, следва това, че най-вероятно част от печалбите, генерирани от тези лихви, най-много да бъдат използвани като обезпечение по заеми, които могат да бъдат отпуснати като помощ. Всичко останало от това нещо е директно нарушаване на международните правила и на тези правила във финансовата система, които предполагат почти всяка една страна да има външни активи, държани в друга такава институция и Щатите в Китай, Китай в Щатите, Русия в Европа и Европа в Щатите. Затова не мисля, че ще бъде ефективно и така както се афишира, че те ще се изземат и ще се дадат на Украйна, е крайно неточно да се казва", коментира финансовият анализатор Преслав Райков в студиото на "Брюксел 1".

Той подчерта, че голяма част от руските активи са блокирани в Европа - 191 млрд. са блокираните средства тук, тези в САЩ са значително малки - 5-7 млрд. долара. По негови думи заглавията, циркулиращи в медиите, че Русия може да срине Европейската финансова система, са крайно неточни и не хващат ключови детайли.

"Тези активи по закон и както функционира Euroclear, не генерират лихви, приходи. Нормално, когато някой използва Euroclear, за да подсигури своите сделки, такава е и функцията на депозитаря в деня, в който има падеж той, или ги презаписва в друга институция, или ги изтегля. Случаят с Русия е това, че те са замразени и не могат нито да бъдат презаписани, нито да бъдат изтеглени", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Според него Европа и Европейската финансова банка ще предприемат това активите да бъдат замразени, да не генерират лихви и приходи при техния падеж и след развитието на ситуацията да бъдат размразени. Той е убеден, че тези санкции няма да се използват за Украйна.

"Председателят, шефът на Euroclear, заяви в края на февруари позиция, че самата институция Euroclear е твърдо против това решение, което можеше да компрометира Euroclear като институция, която осигурява финансовите транзакции в световен мащаб и трябва да се спази върховенството на закона, което предполага, когато има замразени активи под санкционни режими, да се вземе решение тези активи при определени условия да бъдат възстановени. Тук, вече идват политическата и дипломатическата страна на това какво ще бъде развитието на конфликта."

Финансовият анализатор призова да не да се търсят малки вратички.

"Дори и да се случи, ще се подрони авторитетът на  Euroclear, който подкрепя еврото, на второ място - няма да се осигурят средствата, наистина необходими на Украйна. Най-вероятният ход е да бъдат използвани като обезпечение по заеми, които ще отпуснат европейските финансови институции към Украйна", предположи Преслав Райков.

Гостът допълни, че няма начин тези средства да бъдат изтеглени, докато не паднат санкциите към Русия.

Гледайте целия разговор във видеото.