Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Следи от шпионски софтуер в телефона на Елена Йончева: Атаката е била от 2023 г.

"Това не е първият случай", сподели евродепутатът

02.03.2024 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Следи от шпионски софтуер са открити в телефона на евродепутата Елена Йончева.

"В Европейския парламент има служба, където всеки евродепутат може да провери дали в неговия телефон има инсталиран такъв шпионски софтуер и това не е първият случай, в който Европейският парламент открива такива следи. 2020 г. в телефона на евродепутата от Гърция Никос Андрулакис, който е лидер на опозицията, вече не евродепутат, бяха открили следи от такъв шпионски софтуер от Пегас. Сега, миналата седмица откриха следи в моя телефон и в моята колежка Натали Лоазо, която е председател на подкомисията за сигурност и отбрана в Европейския парламент. Това е подкомисия към АФЕТ външната комисия", сподели Йончева в студиото на "Брюксел 1".

Тя подчерта, че от службата правят анализ.

"Не могат да кажат точно от къде е атаката и дали е била успешна. На мен ми казаха, че атаката в моя телефон е била от 30 октомври 2023 г. Те ме попитаха, аз споделих точно каква е била моята активност, в кои държави съм била. Може би, за да получат по-ясна картина, но отговорът засега е, че правят анализ, за да видят точно какъв е", поясни още евродепутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя разкри, че октомври месец бях е била мисия в България, в Израел след събитията на 7 октомври и и за три дни в Мексико.

"Аз запознах моите колеги от ЛИБЕ, както и от мониторинговата група за случая в България, но не мисля, че колегите са много изненадани, защото те знаят какви проблеми в България има. България се наблюдава. Ако има неразкриваемост в България или ако подобни случаи се повторят, вече ще попаднем в категорията на държавите, които имат огромни проблеми с върховенството на закона", категорична е Елена Йончева.

Гледайте целия разговор във видеото.