Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ген. Съби Събев: Амбицията на ръководството на МО е доста висока, трябва подкрепа

"Може да се започне и с военно обучение в средните и висшите училища", каза първият военен представител на България в НАТО

21.11.2023 | 18:28 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1" гостува генерал Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО след приемането ни в Алианса.

Как оценява мотивите за вота на недоверие към правителството в политиката по отбрана и сигурност?

"От експертна гледна точка считам, че мотивите са неоснователни като цяло. В тях има много неистини, да не кажем по-тежката дума манипулация. Може би само мотивът, който касае възнаграждението на военнослужещите, ще трябва да бъде по-високо от това, което се осигурява от Министерство на отбраната досега и сега има така известно основание. Иначе в областта на отбраната, аз считам, че кабинетът, най-вече екипът на Министерството на отбраната, се справят добре. Доста амбициозно. За няколко месеца реално беше приключена разработката на нова стратегия на страната и тя е публикувана за обществено обсъждане. Паралелно се провежда и стратегически преглед на отбраната. Ускориха се някои проекти за модернизация, имам предвид бронираните бойни машини за сухопътните войски", направи оценка ген. Съби Събев.

Ген. Събев заяви, че трябва да се повиши не само възнаграждението, но да се намерят механизми за повишаване на мотивацията при младите хора да служат в армията, да изберат като професия военната.

"Може да се започне и с военно обучение в средните и висшите училища, за да се види, че действително в армията има възможност за кариера. Паралелно с това и възнаграждението трябва да бъде по-високо. Има основание да се обърне внимание на министъра на отбраната, че 10% очевидно е недостатъчно. Но има някои механизми по отношение на формирането на работните заплати в Министерство на отбраната, които касаят и Министерство на финансите - базата, върху която се изчислява. Така че въпросът е по-комплексен, отколкото някой счита, че може да се реши само от Министерството на отбраната. Към това да прибавим и новите системи за брегова охрана, които са особено актуални за България, тъй като е гранична страна. Също така и новите радари, както и нови средства за противовъздушна отбрана. Амбицията на сегашното ръководство на Министерство на отбраната е доста висока и тя трябва да бъде подкрепена, както от правителството, така от парламента", заяви ген. Съби Събев.

Целия разговор гледайте във видеото!