Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутати: Сградите да повишат енергийната си ефективност, с 50% ще паднат разходите

Коментар на Радан Кънев и Цветелина Пенкова

20.03.2023 | 16:56 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1" участват евродепутатите Цветелина Пенкова и Радан Кънев.

Темата на разговора е енергийната ефективност на сградания фонд.

Какво значи сградите да бъдат с нулеви емисии? Какво предстои за всички нас?

Радан Кънев: Това е предложение на Европейския парламент и то все още не е договорено с правителствата на държавите членки. Може да е 2030г. или 2032 г. Новото строителство трябва да бъде с най-висок клас на енергийна ефективност. Всички съществуващи сгради трябва да повишат класа си на енергийна ефективност. Това е най-общо рамката на тази позиция на парламента. Не е важно какви ще са принудителните административни мерки, а какъв е интересът на българските граждани и българските предприятия. Постигането на енергийна ефективност е в интерес на всички нас. В момента всички експерти са единодушни, че ни предстои поне десетилетие несигурност на енергийния пазар.

Какво ни предстои?

Цветелина Пенкова: Енергийна ефективност и увеличаване на енергийния клас означава за домакинствата близо 50% намаляване на разходите за сметки. Има нови изисквания за новото строителство, те включват освен по-добра изолация, различни отоплителни и охладителни системи, по-нискоенергоемки уреди. Всичко това допринася за консумацията на по-малко енергия и има директно отражение върху нашите сметки. Когато говорим за реновиране на сгради, става въпрос за дълбоки ремонти, не само саниране, а цялостна подмяна на инсталациите и на системите в самата сграда. Ние целим да повишим енергийния клас значително, а не само повърхностно. Това ще доведе до трайно занижаване на сметките за електроенергия и ще повиши себестойността на нашите жилища.

Колко ще ни струва това, кой плаща и до каква степен собствениците на жилища ще се включват в плащането?

Радан Кънев: Няма европейска програма, която да не предвижда част или дори по решение на държавата членка всички средства да бъдат инвестирани в енергийна ефективност. Всички средства от Европа могат да бъдат използвани за енергийна ефективност.

Ако България реши, може ли да заложи всички средства, да кажем по REPowerEU, за енергийна ефективност?

Радан Кънев: Може, това ще бъде посрещнато от ЕК с аплодисменти, а вярвам и от българските гражданите. Тъй като сроковете по този план са до 30 април, моят призив към служебното правителство е много сериозно да се замисли за енергийната ефективност като приоритет.

Кой с колко ще съфинансира и какви са дебатите по този въпрос?

Цветелина Пенкова: Приоритетно всички средства по програми трябва да бъдат насочени в енергийната ефективност. Сградите сами по себе си консумират около 40% от енергията, която се използва в рамките на ЕС. Чрез намаляване на тази консумация правим сериозна стъпка към енергийна независимост. Когато говорим за финансирането, ще има средства от европейския бюджет, ще има и национални предвидени такива, говорим за фондове, насочени изцяло към енергийна ефективност. Всички тези средства приоритетно ще бъдат дадени на разположение на уязвимите и енергийно бедните домакинства. Тъй като в момента не може да се изчисли колко точно ще е цената на цялостната реновация, затова казваме, че средствата приоритетно се насочват към уязвимите. Всяка една от държавите на местно ниво изчислява вълната на реновация. Приоритетно означава, че трябва да имаме много ясна дефиниция за енергийна бедност. Този проблем е наличен и в много други държави членки. Това е единият аспект на проблема. Другият е, че трябва да започнем от най-ниско енергийно ефективните сгради, затова отново ни трябват регистри на енергийния клас, а такива регистри се оказва, че няма не само в България. Моят призив е да се насочи внимание и административен капацитет към изграждане на тези регистри, за да не се окажем в ситуация, в която имаме средства, а не знаем на кого и как да ги дадем. Това се прави от общините под надзора на Министерството на регионалното развитие. Към момента тези регистри ги няма попълнени и налични, но подчертавам, че това не е проблем само в България. Всички са наясно, че липсата на този регистър би забавило финансирането. Поради тази причина в много държави вече са се задействали процедури, за да може тези регистри да бъдат създадени. Призивът ми е да започнем да създаваме и да допълваме тези регистри, за да бъдем готови, когато вече имаме възможност и достъп до тези средства, защото едно такова подобрение в нашите жилища незабавно се усеща в месечните разходи на всяко едно домакинство.

Гледайте целия разговор във видеото.