Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Пеканов: 20 млрд. лв. са евросредствата по оперативните програми за 7 години

За санирането по Плана за възстановяване - енергиен одит и 30% енергийна ефективност

12.02.2023 | 14:40 Редактор: Тодор Петров

"20 млрд. лева са евросредствата по оперативните програми за настоящия програмен период," каза вицепремиерът Атанас Пеканов в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. Той коментира предстоящото стартиране на процедури по оперативните програми в 7-годишния период до 2027 г, както и очакванията за средствата, предвидени в Плана за възстановяване. Средствата по Плана са около 11,8 млрд. лв. 

Почти всички програми от миналия програмен период вече са използвали средствата по начина, по който е трябвало, отчете Пеканов. "Остават две програми - Транспорт и Околна среда, които срещат трудности по линия на трудната икономическа обстановка, свързана с пандемията и покачване на цените в някои сектори", каза той.

"Смятам, че имаме почти всички шансове да няма никакви загуби по отношение на миналия програмен период. Именно в тази гледна точка преди няколко дни в София се състоя Комитетът  на наблюдение по старите и новите оперативни програми. Тук беше делегация на Европейската комисия. В този комитет участват всички български министерства, които менажират евросредства, ЕК, социалните партньори, НПО-та, граждани. Програмният период беше от 2014 до 2020, но три години след края му все още могат да се довършват дейности, които са започнали и да се сертифицират тези разходи," обясни вицепремиерът. 

По двете програми - Транспорт и Околна среда, които срещат трудности заради пандемията и цените, Атанас Пеканов коментира, че дейности от договори, сключени през 2020 година, сега изключително трудно се извършват извършват за същата договорена сума. 

"Служебното правителство през миналата година прие методиката за индексиране, като взехме за база информационната статистика на НСИ, която беше около 15 процента. Това беше таванът. В някои сектори, напр. строителните материали може би са поскъпнали повече. Ние имахме много срещи с Българската строителна камара. Дискутирахме този въпрос с тях и смятам, че там ще бъде намерено решение, Двете програми Транспорт и Околна среда , при които е имало забавяне, вече имат план как парите да бъдат използвани тази година спрямо европейските норми – част от тях чрез индексиране, чрез намиране на решение по този казус – каква е честната стойност на това индексиране, за да се свършат тези проекти. Там договорите отдавна са сключени и ние  като държава искам ете да се случат. В същото време не можем да поемем цялата стойност на поскъпналите строителни материали. Същото е и по темата Транспорт – с Европейската комисия визията какво трябва да се направи беше обсъдена и следващите седмици ще тръгнат оставащите проекти, които трябва да се реализират до края на годината. По този начин смятам, че напълно ще минимализираме риска от загуба," коментира гостът на Милена Милотинова.

Част от програмите ще имат продължение и в новия програмен период. 

"В програмата за Околната среда е засегнато намаляване на замърсяването на въздуха. Имаше грантова схема, по която домакинства могат да кандидатстват, да заменят отоплителни уреди, печки, които излъчват вредни емисии, с по-нови, които имат термопомпи, климатици. Това е програма, която е помогнала на 8000 домакинства. Само толкова, защото е бил толкова отделен ресурс. В новата ще има още ресурси. Друг пример: програмата Образование. С Европейската комисия направихме първа копка на една лаборатория на БАН, която имаше нужда от реновиране, така че тя да изглежда по добър начин и учените да имат по-добро място, където да практикуват и да се стремят към високи постижения. Когато се правят инвестиции, трябва да имаме високи изисквания и стандарти, за да може българската наука да се развива. По същата програма също са купени 70 000 лаптопа за ученици по време на пандемията, както 21 000 лаптопа за учители.  Осигурени са и 300 електробуси в общините, за градски транспорт. Европа си е поставила за цел да се намали замърсяването, да се бори с климатичните промени. Надявам се в новия програмен период всичко това да се случва по още по-ефективен начин. Моето желание е в рамките на служебния кабинет да започнат процедурите и проектите по всички 10 оперативни програми. До момента са стартирали по 3 от програмите," обясни вицепремиерът по управление на евросредстата.

"Голямата част от риска от загуби по оперативната програма околна среда се дължи на казуса с инсинератора на Столична община. От три години там няма движение.  Имаше много критики към този проект. Имаше дълги съдебни процедури и реално не е стартирала дейност.  Ако проектът не стартира до март месец, той ще стане нереализуем в този програмен период. А в същото време той е блокирал една сериозна сума, защото договорът вече е сключен. Държавата не може да каже на Столична община „Не можем да ви дадем тези пари“. Аз оставам скептичен по реализирането на проекта и всъщност в следващите месеци ще видим крайния резултат. Ако не се стартира проектът, Министерството има готовност да използва предвидените пари за другите програми," каза Пеканов.

"През миналата година увеличихме ресурса по  програмата за ВЕИ. От нашите предварителни запитвания знаем, че интересът ще бъде много над тези очаквани 200 милиона лева, които ще бъдат пуснати в следващите дни. Ако това е така, ще мислим дали този ресурс трябва да се увеличи повторно. България ще получи също 1 милиард евро от новия инструмент на Европейския съюз REPowerEU, който е в сферата на енергетиката. В него трябва да се предлагат проекти, които ще помогнат за намаляването на енергийната зависимост на ЕС от руските доставчици, за зелената тема и за темата декарбонизация. Чрез това финансиране се надяваме да има принос към намаляването на инфлацията. Фирмите да плащат по-малки разходи. Министерството на иновациите и растежа ще менажира тази програма. 

За жилищните сгради също имаме подобна програма, която също е за ВЕИ–те и ще стартира през месец февруари. Другата за домакинствата – най-вероятно ще отвори края на февруари-началото на март. В първата фаза ще се фокусираме върху фамилните къщи, тъй като мислим, че там ще намалим замърсяването на въздуха. А във втората фаза ще решим дали да разширим обхвата," каза веципремиерът.

"Действително програмата за енергийна ефективност на жилищата е едно от големите пера на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), около 1,2 милиарда лева. Кандидатстването за първата фаза е отворено. Общините ще подпомагат гражданите, които искат да кандидатстват. Мисля, че до май може да се подадат заявления. Моят апел е с времето ние трябва да вървим към процес за енергийната ефективност, в който има и участие на гражданите. Това е правилният вариант, защото искаме гражданите да се интересуват от това какво се случва с техните сгради. Да бъдат активни, защото ще имаш по-голям интерес ако си вложил собствени пари, отколкото ако всичко го поема държавата. Това е дългосрочният устойчив метод. Друга важна част от ПВУ е, че са зададени критерии за някакъв резултат. Независимо от метода на финансиране, крайният резултат трябва да бъде подобряване на енергийната ефективност с 30%. За да се сравни подобрението, на сградите се прави енергиен одит преди и след извършването на енергийната ефективност," каза Атанас Пеканов.

Вицепремиерът изрази съжаление, че въпреки че са внесени всички закони по следващото плащане за ПВУ, парламентът е приел само 5 от 17 закона. 

"Например Законът за управление на етажната собственост изобщо не беше разгледан в този парламент. Чрез този закон можехме да урегулираме ролите на мнозинството и на домоуправителя, така че той да има ясна роля, а не неформална, както е в момента. Тези реформи отговарят на европейските директиви и са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Иска ми се при застъпването на новия парламент те да бъдат разгледани много внимателно, защото те ще ни позволят да използваме тези ресурси по много по-ефективен начин.

По въпроса за въвеждането на еврото, Пеканов заяви:  

"Следя целия европейски паричен съюз от години и всяка година някой предрича неговия крах поради неустойчивост. С подобни спекулации българските граждани постоянно могат да бъдат объркани. Говори се как в Хърватска се е появила някаква невиждана инфлация, но виждаме, че според официалните данни има спад на инфлацията спрямо декември. Имало е случаи, в които някои търговски обекти са се възползвали неправомерно от този процес и от неинформираността на гражданите, но тогава се налагат огромни глоби. По-тежка санкция би била създаването на blacklist, или черен списък, в който да се впишат търговските обекти, които безпричинно са повишили цените си. Еврото е достатъчно силно. То е втората най-силна валута в света и ще продължи да бъде."

По въпроса за сезирането на ОССЕ и ПАСЕ от страна на БСП за изказвания на министри, които според лявата партия влияят на предизборната кампания, вицепремиерът Пеканов, като един от визираните, коментира: "Аз мога само да изброявам резултатите от последните 5 години и хората сами да си правят изводите. Приемам тази критика."

Гледайте целия разговор във видеото.