Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Българска делегация отива на среща с генералния секретар на НАТО

Два нови кораба на вода до 2026 г., очаква Христо Гаджев

21.11.2022 | 18:15 Редактор: Таня Харизанова

Има ли риск за България от инцидента с ракетата в Полша?

"Официалната версия е, че това е заблудена ракета, която е пропуснала мишена при бомбардировка на руските сили над енергийната инфраструктура на Украйна. Разследването продължава на полска територия. Ще видим окончателните резултати, но това е работната версия към момента". Това каза в предаването "Брюксел 1" председателят на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев.

"Това не е умишлена атака към територията на НАТО, а инцидент", категоричен е Гаджев.

"България стои твърдо зад ангажиментите си към нашите съюзници при атаки към страни членки на НАТО. Колкото до това, как ще се засили противовъздушната отбрана на НАТО в региона, едно от последствията е точно това. Ще се извърши анализ дали има нужда от усилване на силите на Алианса", поясни той. 

Българска делегация ще се срещне с генералния секретар на НАТО и това е един от въпросите, който ще бъде зададен.

Той уточни, че българският анализ е направен още в началото на войната и мерките, които е било нужно да се вземат, са предприети. Те продължават да действат и до момента.

Какво би могла да поиска България?

"Основно може да се говори за разполагане на усилен еърполисинг и ако има нужда - ракети с противоракетна отбрана от нашите съюзници. Това зависи от рисковете – дали са достатъчно високи", смята Гаджев.

Председателят на Комисията по отбрана констатира пред Bulgaria ON AIR, че българската армия се модернизира и трябва да замени старите боеприпаси и установки с нови.

"По законопроекта, който прие Американския конгрес за помощ на страните от Източна Европа, някои от държавите получиха стотици милиони грантове, с които да модернизират армиите си. Други страни като България - не, защото до момента не бяхме активни. Най-много получиха Словакия и Полша. Дори Северна Македония получава повече от България", обобщи Христо Гаджев.

Гледайте целия разговор във видеото.