Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Изводите след убийството на граничен полицай - дупка в оградата или "дупка" в системата е отворена?

В предаването "Брюксел 1" коментар на проф. Владимир Чуков и ген. Румен Миланов

14.11.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Изводите след убийството на граничен полицай.

Дупка в оградата или "дупка" в системата е отворена?

Коментар в предаването "Брюксел 1" на ген. Румен Миланов и проф. Владимир Чуков.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред медиите, че България ще започне да използва друг тип оръжие за охрана на границата. „Служителите по охраната на границата ще бъдат снабдени с много по-мощни оръжия, които ще се използват при всяко съмнение, че е застрашен животът и здравето на наш граничен полицай. Това означава стрелба“, каза вътрешният министър. Според него, "докато каналджийските мрежи не бъдат разбити нацяло, всеки ден наши служители ще излагат живота си на риск“.

Оградата има множество пробойни, а на граничните полицаи всеки ден се налага да попълват дупки в оградата. Оказва се, че оградата по границата с Турция е ненадеждна. В момента има около 150 военни, които патрулират заедно с Гранична полиция.

Прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция,

По данни на МВР от началото на годината до края на октомври са задържани 4105 мигранти, а във вътрешността на страната са установени 10 322 души.

Двамата задържани за убийството братя са турски граждани и те ще бъдат съдени в Турция.

Ръководството на МВР е одобрило предложението на Гранична полиция за увеличаване на щата на дирекцията с 1260 души. Първите 150 се очаква да бъдат обучени до март 2023.

Чрез следствен експеримент е потвърдено, че граничният полицай е бил застрелян от турската страна на пограничната ограда.

Целия разговор гледайте във видеото!