Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Журналист: Без вписване на българите в Конституцията на РСМ старт на преговорите няма да има

Мая Вапцарова: Никола Вапцаров е българин!

31.10.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Обиколката на Урсула фон дер Лайен на Западните Балкани започна със Скопие, веднага след това президентът Стево Пендаровски каза, че няма нужда да се бърза с конституционните промени и вписването на българите в Конституцията.

Как да коментираме тези послания от Скопие?

Коментар на журналиста Коста Филипов в предаването "Брюксел 1".

„Урсула фон дер Лайен избра Скопие не случайно, може би защото там има най-голяма неяснота около това, има ли консенсус около разговорите за членство в ЕС. Важното за македонските медии бе това, че договорът с Фронтекс е подписан на македонски език, както каза премиерът Димитър Ковачевски. Това е част от опита на Ковачевски да убеди опозицията, че с приемането на френското предложение, не се поставя под съмнение идентичността при разговорите за влизане в ЕС“, смята Коста Филипов.

Журналистът припомни, че без вписване на българите в тяхната Конституция, старт на преговорите няма да има. Това значи, че няма да бъде проведена втората Междуправителствена конференция, която по същество стартира преговорния процес.

По повод откриването на Македонски клуб в Благоевград, носещ името на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова бе категорична, че никой не е искал разрешение за ползването на името на поета.

Коста Филипов заяви: „Парламентът на РСМ прие законопроект за промяна на критериите, по които ще се оценява, дали един клуб да получи разрешение да съществува или не. Не може със задна дата да решаваш казуса“.

Търси ли се реципрочност с откриването на този клуб в Благоевград?

„Създава се такова впечатление, че всичко е в отговор на реакцията на РСМ за клубовете на българите там. Използват същия модел, който ние използваме в РСМ. Те не са държавни, а с частно финансиране“, уточнява Коста Филипов.

Целия разговор гледайте във видеото!