Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ерменков: Плащаме по-скъп газ, отколкото през март, ситуацията е като шаманството

"Този балон е не само български, той е общоевропейски", каза енергийният експерт

01.11.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

От 1 ноември "Булгаргаз" предоставя на своите клиенти природен газ с по-ниска цена, отколкото, ако бяхме останали на договора с "Газпром".

Това с цените и кои са по-високи, и по-ниски, е една игра на формули и на изчисления, които нямат нищо общо с реалностите. Защото числата изглеждат така. Март месец т.г. цената на газа на "Булгаргаз" беше 114 лв. за Мвчас. През месеците се вдигаше - нагоре-надолу, стигна и до три пъти по-скъпо от тази цена. В момента това, което ни се предлага като цена от "Булгаргаз", е по-високо от цената 114 лв. за мегаватчас. Сега кажете дали това е по-висока или по-ниска цена, която сме имали с "Газпром".

Всичко това е жонглиране с числа. Защото ако през март бяхме запазили взаимоотношенията с "Газпром", бяхме използвали заплащането във валута с изискване за промяна на формулата, по която се ценообразуваше газа и да преминем на тази формула, която плаща Унгария, тези неща сега нямаше да бъдат верни. Истината е, че в момента плащаме по-скъп газ, отколкото плащахме през март.

Това каза в предаването "Брюксел 1" енергийният експерт Таско Ерменков.

Той добави, че Унгария плаща по 60 евро за синьото гориво и взима газа от тръбата, която минава през България.

Според госта този балон не е само български, той е общоевропейски: "Това е сбъркана политика на европейско ниво за развитието на енергетиката, а резултатите ги виждаме не само в България, но и в цяла Европа."

"Бих определил ситуацията в Европа с енергетиката, като раздвоение между шаманството и горчивата реалност. Защото това, което се опитват в Европа да преценят и да видят дали ще се оправят с газа, който имат или не, е какво ще бъде времето. Т. е. едно време шаманите са се занимавали да предсказват времето, каква ще е зимата и колко дърва трябва да бъдат събрани. Това правим в момента като европейска политика по отношение на газа", допълни той.

"Всичко ще бъде прекрасно до ноември, декември, ако зимата е мека. Но ако зимата не е мека - не се знае какво ще стане. Танкери продължават да пристигат, но, за съжаление, няма къде да бъдат разтоварени. А те плащат такси", казва Таско Ерменков.

"Ние имаме в момента едно временно затишие. Самият факт, че тревога започват да бият германци, французи, затова, че се получава деиндустриализация на страните им, затова, че голяма част от предприятията им емигрират в САЩ, за да ползват по-ниски енергийни източници, говори за това, че имаме сбъркана енергийна политика и че Европа не я чака нищо розово в бъдеще", категоричен е в оценката си енергийният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.