Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Енергиен експерт: Нашата енергетика ще плаща сметките за ток на гърци, италианци, испанци...

Явор Куюмджиев за таван на цената на тока за МВтч от 180 евро.

19.09.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

ЕК предлага да бъде въведен таван на цената на тока за МВтч от 180 евро. Коментар по темата в предаването „Брюксел 1“ на Явор Куюмджиев, енергиен експерт, бивш зам.-министър на енергетиката.

„Това предложение е голям абсурд. Казва се, че държавите, които са нетни износители на ток съответно ще получат много повече пари от въвеждането на подобна мярка. Държавите, които не са такива износители, те няма да получат почти нищо. Съответно държавите, които имат повече приходи от въвеждането на такава мярка, трябва да помогнат на държавите, които нямат приходи. Примерно, България трябва да помага на Гърция, на Германия, на Португалия...Т.е. ние, с нашите пари, от нашата енергетика, ще плащаме сметките на гърците за ток. Или на италианци, или на испанци... На практика, единствените износители на електроенергия в ЕС в този момент, в тази ситуация, са България, Чехия, Словакия и донякъде Франция. Всички останали са вносители. Т.е., ние, тези четири държави, ще издържаме сметките на всички европейци. Още повече, че при нас, в България, този проблем е решен до много голяма степен. Ще ни вземат парите от тока, за да поддържаме стандарта на гърците. Не е честно“, категоричен е в оценката си Явор Куюмджиев.

По повод предстоящите дебати по темата в ЕП, Куюмджиев посочи: „България трябва да защити националния си интерес. Не трябва да допускаме ние да плащаме сметките на гърци, италианци, испанци.. Съгласен съм, че трябва да има солидарност, но не може да останем бедни и мизерни“.

Що се отнася до производителите на ток, той категорично заяви, че „няма такъв термин: свръхпечалба“. Фармацевтичните компании не реализираха ли свръхпечалби по време на ковид?“, попита риторично експертът.

Целия разговор гледайте във видеото!