Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Явор Куюмджиев: Очакват ни тежки мерки за намаляване температурата в жилищата

Ток ще има, но ще гърмят трансформатори, допълва енергийният експерт

19.07.2022 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

Еврокомисията подготвя газова сделка с Азербайджан, за да намали зависимостта от руски газ. Същевременно от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори излязоха с отворено писмо до управляващите по отношение на тревогата у индустрията от риска за доставките на природен газ. Изключително тревожно е, че само два и половина месеца преди началото на отоплителния сезон синьото гориво за България не е осигурено, а и цената му е абсолютно неясна, се посочва в тяхното писмо. На консултациите за съставяне на правителство с третия мандат една от темите отново беше газът.

Ще бъде ли азерският газ три пъти по-евтин от сегашната цена. Коментар в предаването "Брюксел 1"  на енергийния експерт Явор Куюмджиев.

„Малко спорно е, в смисъл да, по-евтин, но въпросът е с колко по-евтин, защото азерската формула за доставка на природен газ е свързана с цената на петрола, петролните деривати и курса на долара. Както видяхме напоследък и цената на петрола и курса на долара нараснаха доста, така че цената на азерския газ също пораства със съответните проценти. От друга страна, предишният договор с Газпром, вече неработещ, беше 70 процента свързан с пазара, в Нидерландия 30% по тази формула, той вероятно би бил по-скъп от азерския газ, но най- скъпия газ, който теоретично може да влиза в България, теоретично, е втечненият газ по спотови цени, което ние на практика през последните три месеца купуваме. Логиката е много простичка. Дори себестойността на вашата стока да е 20 единици, защо трябва да я продадете на някой за 50, като може да продадете на пазара за 100“, коментира Явор Куюмджиев.

Гостът уточни, че американски газ не може да влезе, това, което се случва, е, че правим така наречените соапови сделки. „Ние си взимаме същия руски газ, както преди, а гърците или съответно турците взимат нашия втечнен газ, без значение от произхода, физически природният газ от неруски произход може да влезе в България само при едно условие - когато по тръбата между България и Гърция, която е една единствена, не тече руски газ в посока север- юг. Защото Гърция продължава да си купува руски природен газ, който влиза в Гърция само по един единствен възможен път и това е тръбата между Кулата и Сидирокастро - стандартната българо- гръцка връзка. Това е една единствена тръба, други тръби няма. След като започне да работи интерконектора България-Гърция, тогава теоретично би могъл да влиза друг, не руски природен газ, независимо дали е втечнен или азербайджански. В сегашната ситуация, при условие, че Гърция не взима руски газ, тоест от посоката север-юг не тече нищо. Тогава е възможно да влезе физически някакъв друг газ, но само при това условие. Който твърди обратното, трябва да ми обясни как по една тръба ще тече каквато и да било течност или газ едновременно в двете посоки. Това е физически невъзможно. Затова казвам, че в българската мрежа не влиза никакъв друг газ освен руски. Отново с изключението, когато Гърция не взима руски газ“, обясни обстойно Явор Куюмджиев.

Гостът е категоричен, че „не можеш да се лишиш от единствения стабилен източник, който имаш, само по политически причини. Природният газ няма цвят, няма мирис, няма окраска. Той има цена - ако не си си подсигурил цената по други начини или въобще наличието в закупуването на газ, нямаш право да се отказваш от това, което си е сигурно“.

Според Явор Куюмджиев, „като по-католици от папата първи скочихме на амбразурата да видим какво ще стане. Всички видяха, че Газпром наистина ще спре газа и се наредиха чинно на опашка да си плащат по предложената от Газпром схема“.

Енергийният експерт е на мнение, че „към момента няма санкции спрямо природния газ. Закупуването на газ по формулата на Газпром не нарушава санкциите. Има едно единствено условие на ЕК. Тя самата се беше обърка в началото. Сега е много простичко - ако купувачът, разбирайте в нашия конкретен случай българската компания „Булгартрансгаз“ обяви, че сделката е приключена след превеждането на евро, няма проблем с нарушаването на санкциите. Италианските компании, германските компании си откриха сметки в евро в „Газпромбанк“, Швейцария. Превеждат еврото и за тях сделката е приключена и не нарушават никакви санкции, нито разпоредби на ЕК“.

„От цялото потребление на Европа за миналата година около 83 милиарда кубични метра, дошли от Русия, като 166 от тях са тръбопроводен газ. 17 милиарда са втечнен газ. Русия си има няколко терминала за втечняване на газ, има си собствена флотилия за втечняване. И продават и втечнен газ. Даже има непотвърдена информация, че последният танкер, който в момента се разтоварва на Ревитуса, всъщност е руски газ с руски танкер, отказан от американските купувачи“, заяви Куюмджиев.

Тази зима в Европа може да се наложи ограничаването на потреблението на енергия, ако Русия спре доставките на газ. Явор Куюмджиев отговаря:

„И без да ги спира ще се наложат много тежки мерки на икономии за намаляване на температурата в жилищата. В България специално нямаме опасност от липса на електричество, понеже произвеждаме повече, отколкото имаме нужда. Проблемът ще остане в София, тъй като градът е проектиран да се отоплява на парно. Електричеството се използва за други цели. Ако парното спре и всички си включат духалки, климатици и прочие мрежите няма да издържат. Ток ще има, но ще гърмят трансформатори, ще падне напрежението заради аварии“.

Целия разговор гледайте във видеото!


1
1 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
Е колко повече да намаля температурата в нас, след като съм демонтирал всичките радиатори още преди 15-20 г. Сигнализирай за неуместен коментар