Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Да получи ли Украйна статут на кандидат-член на ЕС?

Трима евродепутати в дебат в предаването "Брюксел 1"

13.03.2022 | 16:48 Редактор: Теодора Патронова

Киев депозира молба за членство след започване на военните действия на Русия срещу Украйна преди две седмици. Преди седмица ЕП призова ЕК да даде статут на Украйна на кандидат-член. А в края на тази седмица  във Версай лидерите на страните-членки изключиха бързо присъединяване на Украйна, но  оставиха вратата за Киев открехната. Те записаха в приетия документ, че Европейският съвет признава европейските стремежи на Украйна, която принадлежи към европейското семейство, но също и че очакват становището на ЕК по въпроса според съответните разпоредби от договорите, както и на молбите за членство на Грузия и Молдова, последвали молбата на Украйна.

В предаването "Брюксел 1" водещата Милена Милотинова разговаря по темата с евродепутатите Александър Йорданов, ГЕРБ - СДС, Петър Витанов, БСП, и Илхан Кючюк, ДПС.

"Трябваше много по-рано да се помогне на Украйна  - веднага след анексирането на Крим. Страната се намира във формулата на Източното партньорство - тя е партньор на ЕС. Можеше да се помисли преди инвазията или в началото на инвазията за една стъпка напред - придобиването на статут на кандидат-член на ЕС. Много късно ЕП (б.р. - миналата седмица) призова ЕК за даване на кандидат-членски статут. Отдавна съм призовавал това да стане, но тези, които преди време призовавахме, оставахме неразбрани, а сега най-много шум в залата на ЕП вдигнаха именно тези, които бяха пасивни при дебатите преди това," заяви Александър Йорданов.

"Считам, че получаването на този статут - било то на кандидат-член, или пък директно на право на членство в ЕС, противоречи на всички досегашни правила, противоречи на договорите за ЕС и за функционирането на ЕС и би създало опасни прецеденти. Още повече, няма да е справедливо към страни, които чрез реформи се стремят да постигнат критериите и стандартите, които позволяват кандидатстване за членство или пък директно членство. Затова считам, че това не е удачната формула. ЕС трябва да е ангажиран за намиране формула за мира. Дипломацията не бива да си тръгва, според мирът няма да се установи със самолети, а с активно политически действия. Политическият отговор със санкциите вече се вижда. ЕС може да помогне и със средства," коментира Петър Витанов.

Илхан Кючюк заяви, че той и политическата група "Обнови Европа" са категорично за кандидат-членски статут на Украйна. "Чл. 2 от Договора за ЕС означава принадлежност към европейските ценности. Една от тези ценности, изчерпателно изброени в чл. 2, е правото на самоопределение и правото на свободен и достоен живот. Украинците ни показаха през последните дни, че се борят точно за тези принципи и ценности, които са и ценности на ЕС. Как по друг начин да определим техните действия и как по друг начин да им отговорим?" коментира Кючюк.  На въпрос на Милена Милотинова това важи ли и за Грузия, Кючюк отговори: "Никога не съм споделял, че трябва да бъдат занижени стандартите, защото основният аргумент по отношение и на Украйна, и на Грузия, и на Молдова е, че стандартите ще бъдат занижени. Не, няма да бъдат занижени, стандартите са залегнали в Копенхагенските критерии и те са приложими за всички държави. Няма как да това да бъде еднакво приложимо обаче за Грузия и за Молдова," коментира Кючюк. "Заради спешната ситуация с войната и заради всички усилия, които полага ръководството и гражданското общество на Украйна да бъде от това цивилизационно пространство, те доказват, че искат да бъдат част от един свят, който е цивилизационно отговорен за тяхното бъдеще и правото им да принадлежат в съюзи, от които те самите искат да бъдат част - ЕС и  НАТО," заяви Кючюк.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
Лили Барута
преди 2 години
Няма нищо лошо да се влее в семейството на ЕС, въпреки че не е много за предпочитане, но в никакъв случай в Нато Сигнализирай за неуместен коментар