Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутати за Украйна и "зеления сертификат"

19.02.2022 | 18:30 Редактор: Теодора Патронова

"Големият проблем е, че от международната лексика някак си излезе думата мир, а все повече се говори за война. Светът е толкова сложен и всички опити за мир трябва да бъдат подкрепени в различните многостранни формати. Разбира се, ЕС трябва да изиграе значително по-голяма роля в този процес, защото ако погледнем каква беше дискусията първоначално тя се състоеше между Русия и САЩ за Европа, с отсъствието на Европа. Вторият път разговорът беше между НАТО и Русия за Европа, отново с отсъствието на Европа. Европа, ако иска да бъде геополитически фактор, трябва да бъде на ниво, за да може да преговаря със страните, които са ангажирани в този процес," заяви Илхан Кючюк в предаването "Брюксел 1".

"Играта на покер продължава и ще продължи. Виждаме, че Русия опитва с всички средства да постигне възстановяване на влияние в Централна и Източна Евопа. Смятам, че това ще продължи. Ние трябва да останем единни и да бъдем готови и за двата сценария. За най-лошия сценарии, който се надяваме да не се случи, а именно да има военна интервенция. И за другия сценарии, който се надяваме да се случи - мир и сътрудничество,  и зачитане суверенитета на Украйна. Със сигурност санкциите ще засегнат и Европа, и Русия, но ще засегнат много повече Русия, ако руските банки са изключени от SWIFT системата. Но не е това целта на Запада. Ние искаме да продължим мирния европейски проект, създаден след ужасите на Втората световна война. Не е в наш интерес да заплашваме със санкции, а другата страна да ни заплашва с агресия и с военни действия, а да бъдат така добри да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна, за които те са гаранти по Будапещенския меморандум през началото от 90-те години, според който Украйна предаде на Руската федерация всички ядрени бойни глави на украинска територия, а РФ в замяна се ангажира да гарантира териториалната цялост и суверенитета на Украйна," коментира Андрей Ковачев.

"Ако искате, да погледнем малко по-глобално на конфликта и защо се получава. Според мен Украйна е просто повод. От една страна имаме един стремеж от страна на САЩ да запазят хегемонията, която имаха в международните отношения. От друга страна имаме стремеж на Русия, който се катализира и от високите цени на газта и енергийните ресурси, които им дават допълнителна икономическа мощ, да възстановят част от своето влияние най-вече върху постсъветското пространство. Сблъсъкът къде става? Точно там на бившата съветска територия. Целите и са чисто икономически. От едната страна категорично има борба за преразпределение на газовия пазар, а от другата - политическата цена. Имате ли съмнение, че газът е най-голямото оръжие? Имате ли съмнение, че ЕС в голяма степен е зависим от доставките на руски газ? Очевидно има опит за промяна на тази позиция. Включително и чрез натиск от страна на САЩ за снабдяване с втечнен газ и опит за ограничаване на количествата, които идват от Русия. Вижте, газта се използва и от двете страни. Няма добри и лоши. Всеки следва своя национален интерес.  Защото Европа ще бъде най-големият потърпевш от ескалацията на напрежението. Буквално европейският гражданин ще плати цената. А каква е тя? По-висока цена на газта, липса на икономика между Европа и Русия. Включително и България е потърпевш, защото тя намали своите икономически обороти в пъти. Така че Европа трябва да излезе от ролята си да бъде по-скоро инструмент за геополитическите интереси, а да бъде самостоятелен субект, който участва във взимането на решения," смята Петър Витанов.

"По отношение на този сертификат аз смятам ,че трябва да се работи в посока по отхлабване на мерките и този сертификат да отпадне," заяви Андрей Ковачев.

"Зеленият сертификат" имаше намерението да предпазва хората и да улеснява пътуването. В момента не го прави, но аз оставам за за зеления сертификат, защото той насърчава хората да се ваксинират, защото не им е удобно. Продължавам да бъда твърдо за ваксинацията," каза Петър Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК