Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Пътят на Ердоган към президентските избори е отворен, коментира Димитър Бечев

Турският премиер не веднъж е заявявал амбициите си да се кандидатира за президент, коментира директорът на софийския офис на Европейския съвет по външна политика.

05.04.2014 | 16:13 Редактор: Мариета Иванова
Пътят на Ердоган към президентските избори е отворен, коментира Димитър Бечев

Резултатите от местните избори в Турция показват, че Реджеп Ердоган остава водещият политик и  заема централно място в борбата за страната, коментира в предаването „Брюксел 1” директорът на софийския офис на Европейския съвет по външна политика Димитър Бечев.  Той подчерта, че големият въпрос сега е „какво следва през август, когато турците за първи път ще гласуват пряко за президент”.

„Въпросът е дали на поста ще остане Абдуллах Гюл или на него ще седне Реджеп Ердоган, който нееднократно е заявявал, че иска да го направи, но след промяна в Конституцията на страната и трансформирането й от парламентарна в президентска република,” коментира Бечев. Той допълни, че бъдещият път на страната зависи само от решението на Ердоган в последния момент. – „Ако реши да остане на премиерското кресло, мнозина очакват избори 2 в 1, тъй като за 2015 има насрочени парламентарни избори в страната. Това означава още повече противопоставяне, още повече страсти да бушуват,” коментира Бечев.

Той коментира още, че един от най-големите парадокси в момента в Турция е, че основният опонент на Ердоган не е в парламента, а движението около Фетхуллах Гюлен, „представено пред медиите и в съдебната власт”. Бечев посочи, че подобно задкулисно противопоставяне е обяснимо в Турция, „където в момента няма алтернативен опозиционен лидер на Ердоган, няма послание, няма   електорална мощ, която може да се противопостави ефективно”.  

„Ако движението на Гюлен има политически амбиции, нека да се регистрира като политическа партия и да премери сили с партията на Ердоган на изборите, а да не действа чрез задкулисни канали. Ердоган е авторитарен политик, но се ползва със солидна подкрепа”, коментира още Бечев.

Вижте цялото интервю от видео файла. В първата част на предаването може да видите още експертни коментари за резултатите от местните избори във Франция.

"Брюксел 1" се излъчва всяка събота от 18.00 часа в ефира на Bulgaria On Air. Повториението е във вторник от 11.00 часа.