Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Брюксел 1 - 18.7.2020 - пълен запис

20.07.2020 | 16:50 Редактор: Таня Харизанова

Протести, оставки, вот на недоверие! Какви са възможните варианти за развитие на политическата ситуация у нас и какви са международните реакции? В предаването „Брюксел 1“ говорим с политолозите доц.Татяна Буруджиева и Цветанка Андреева.

В Северна Македония с минимална преднина изборите спечели Зоран Заев. Благоприятен ли е изходът от изборите за нашата страна, за работата на Историческата комисия и за евроинтеграцията на Скопие - говорим с доц. Наум Кайчев от БАН.

Продължаваме разговора за базиликата "Св. София", чието бъдеще след решението на съда е джамия и има ли шанс Анкара да даде крачка назад след силната международна реакция? Гърция призова света да се противопостави на Турция за "Света София". Cвeтият cинoд нa Гръцкaтa прaвocлaвнa църквa e изпрaтил пиcмo дo ЮНECКO и другитe кoмпeтeнтни мeждунaрoдни и нaциoнaлни oргaнизaции c призив дa изрaзят публичнo нecъглacиeтo cи c прeвръщaнeтo нa "Cвeтa Coфия" в Иcтaнбул в джaмия. Световният съвет на църквите, в който членуват 350 църкви, поиска от турския президент Реджеп Ердоган да преразгледа решението за превръщането на музея в джамия. След Вселенския патриарх и Папа Франциск заклейми решението на Анкара. В студиото говори историкът проф. Христо Матанов.