Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Брюксел 1 - 20.6.2020 - пълен запис

22.06.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Европейският съвет заседава в края на седмицата по Плана за възстановяване от корона-кризата, предложен от Урсула фон дер Лайен през май. Някои от страните-членки нееднократно предварително изразиха позициите си - държавите от т.нар. пестелива четворка Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания настояват Фондът за възстановяване на ЕС от коронакризата да бъде под формата на заеми, а не на безвъзмездна помощ. Най-печеливши ще са страните от Южна Европа - Италия и Испания, които най-много пострадаха. Къде е мястото на България в това разпределение и какво трябва да направи страната ни - говорим с бившия зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев.

Близо една година след като Европейският парламент гласува директива за несъстоятелността на предприятията, която урежда и частния фалит, „Обединени патриоти“ правят втори опит да решат проблема с „вечните длъжници“ у нас. Тази седмица групата представи в парламента проект на Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност. В ЕС сме последната страна, която не е гласувала такъв законопроект. Ще успее ли сега парламентът да го обсъди и гласува, имайки предвид, че това не е първият път, в който подобен закон се предлага. И какво предвижда законопроектът? В студиото е Александър Сиди, депутат от ВМРО.

Руснаци, французи и американци - заедно кандидатстват за АЕЦ „Белене“. Три корпорации си сътрудничат в процедурата за избор на стратегически инвеститор - руската държавна корпорация "Росатом", френската Framatome SAS и американската GE Steam Power искат да строят втората ни атомна централа. Новината обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в парламента. Тя очаква оспорвана битка за АЕЦ "Белене". Коментар по темата на енергийния експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.