Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Зам.-председателят на ЕК: Използвайте по-активно програмата "Хоризонт Европа"

Юрки Катайнен в разговор с Милена Милотинова за "Брюксел 1"

13.10.2019 | 17:40 Редактор: Ралица Братанова

"Призовавам, специално апелирам към българските университети и другите изследователски институции по-активно да използват програмата "Хоризонт Европа" в бъдеще," каза зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен в интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR в отговор на въпрос има ли разделение между Западна и Източа Европа по отношение на използванет на ефрофондовете за наука и иновации - тема, която беше обсъждана по време на изслушването на Мария Габриел в ЕП.

"Няма географско райониране (б.р. - при разпределянето на еврофондовете за наука и иновации), защото "Хоризонт Европа" финансира единствено възможно най-добрите политики в иновациите", заяви Катайнен.

"Призовавам и частния сектор, особено индустриалните компании с предмет на дейност развой и иновации, произвеждащи иновативни стоки или услуги, те също биха могли да се възползват по-активно от "Хоризонт Европа". Разбирам, че има известна историческа обремененост при някои институции, но качеството на иновациите се развива непрекъснато и тук в централно– и източноевропейските държави. И с разширението на "Хоризонт Европа" ще се отворят нови възможности пред повече институции, които да се възползват," заяви заместник-председателят на Европейската Комисия с ресор "Работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност".

Според Катайнен Мария Габриел ще бъде "част от тежката артилерия" в следващата ЕК. 

"Защото политиките за иновациите ще бъдат измежду централните, фокусни сфери за бъдещата Комисия. А също защото сферата управлява доста солидни финанси. Европейската комисия разполага с най-мащабната невоенна програма към Център за научни изследвания и иновации тук в Европа. Бюджетът му е приблизително 100 милиарда евро и тази програма осигурява финансиране на фундаментални научни изследвания, но и на такива в частния сектор, както и за иновации," заяви Катайнен.

Ще бъдат ли обвързани еврофондовете с върховенството на закона, какво представляват новите мерки на ЕК за екодизайн и колко спестяват на домакинствата и с какво ще се занимава един от заместниците на Юнкер следващияя мандат, когато вече няма да е част от ЕК - вижте цялото интервю на Милена Милотинова с Юрки Катайнен във видеото.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК