Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Остър спор за партийните субсидии. Наддаването започна!

Популизъм или кризисен пиар са намалените партийни субсидии?

11.06.2019 | 00:00 Редактор: Зара Паталева
Остър спор за партийните субсидии. Наддаването започна!

След евроизборите – в студиото е Андрей Ковачев, отново избран тази седмица за зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП - разговор за преговорите за важните постове в ЕС, за Шенген и отново заявената твърда позиция на Холандия тази седмица, за това защо двете големи партии - и ЕНП, и ПЕС загубиха по над 30 депутатски места всяка в следващия ЕП. Този разговор продължаваме и с новоизбрания евродепутат от БСП Петър Витанов, с когото ще говорим и за трусовете в БСП и оставката на Корнелия Нинова  в предаването "Брюксел 1" по   Bulgaria on air.

И накрая - ще се намали ли субсидията на партиите до левче на глас и какъв е опитът на други страни от ЕС при партийните субсидии - говорим с политолозите Ваня Мусева и Георги Киряков. Един лев партийна субсидия за глас - това предлага премиерът Бойко Борисов с промени в Закона за държавния бюджет. Предложението беше прието на първо четене в бюджетната комисия.

До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като стана ясно, че политическите формации са получавали над 13 лева за получен глас, вместо полагащите им се 11.

Втора част гледайте тук >>