Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Политолози и социолози с коментар на предизборния дебат в Брюксел

Какви бяха посланията на 6-имата водещи кандидати на европартиите

19.05.2019 | 17:30 Редактор: Ивайло Николов
Политолози и социолози с коментар на предизборния дебат в Брюксел

"По всяка вероятност заради присъствието на националисти и популисти в следващия парламент ще се наложат едни по-сложни коалиции вероятно с по-голям брой партии, които ще дадат вероятно и нова динамика на начина на приемане на решенията, включително с Европейския съвет, защото не само Европейският парламент решава. Ще видим едни по-сложни и по-нюансирани политически решения, защото няма да се вземат по същия начин, по който са били взимани досега“, коментира в предаването "Брюксел 1" социологът Боряна Димитрова след големия предизборен дебат между 6-имата водещи кандидати на европейските партии за изборите.

"От дебата виждаме, че се засилват и такива механизми, които да позволят в по-голяма степен контрол на правилата. Това е едно от нещата, които българите очакват от Брюксел. Именно защото имат голяма степен на недоверие към собствената ни правосъдна система очакват Брюксел да съдейства за спазването на правилата в България", добави още Боряна Димитрова.

"Трябва да се обясни на европейските граждани, че трябва да платят огромен ресурс, за да си купят сигурност, в това число и изнасянето на сигурността в съседство", каза политологът Христо Анастасов.

"Несигурност в Африка означава катастрофа в Европа. Европа геополитически може да бъде заплашена само от две посоки -  от изток и от юг,“ коментира още той. „Ако говорим за Африка, която да не бъде заплаха, това ще е Африка, която ще е просперираща и стабилна. Това означава, че трябва да изнесем нашия успешен ред в Африка", смята още Анастасов.

"Чух грандиозна заявка за това как всички се съгласихме да се справим с проблемите с климата. Как, кога, колко ще ни струва, кога ще го направим? Говорим за намаляване на въглеродни емисии, за нулев ефект, за какво ли още не. Само че има един проблем – ние това в Европа това можем да го направим, само че цената ще я пратим в Азия и в Африка, най-вероятно и в Латинска Америка. Ние в Европа ще бъдем отново с чисти ръце, нашите въглеродни емисии ще спаднат до нула, някой друг ще плати цената“, пък посочи политологът Любомир Стефанов

За българския дебат преди евроизборите Боряна Димитрова коментира:

"Най-тъжното от този дебат е, че е обърнат много повече към миналото  - кой какво е направил от водещите партии, и много по-малко към бъдещето. Много повече са упреците – дали са лични, дали са партийни, но много малко видяхме от тезите за бъдещето и това е може би най-жалкото, защото добре би било да видим какви са визиите за бъдещето“р подчерта социологът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК