Консервативни църкви и музеи

Опитва ли се някой да използва религията за политически цели

21.10.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Консервативни църкви и музеи

Най-разпознаваемият консервативен политик в България Волен Сидеров може и трябва да оглави голяма консервативна коалиция на европейските избори, която да стане втора сила. В нея ще се включи и Николай Бареков, български евроедпутат в Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ). Реформистите се надяват да управляват ЕС в коалиция с Европейската народна партия след изборите за Европейски парламент през май 2019 г. На хората започнало да им се повръща от либерализъм, затова избирали да живеят "в Европа на отечествата". Под това име се проведе и конференция с участието на близки до управляващите политици и анализатори. Става ли консерватизмът новата мантра на българските политици, кой ще спечели в сблъсъка консерватори-либерали в България и Европа?

Миналият четвъртък Народното събрание гласува на първо четене два проектозакона за промени в Закона за вероизповеданията. И двата предвиждат мерки срещу т.нар. религиозен радикализъм, "за да се защитят националната сигурност, обществения ред, здравето и морала, като се предотврати намесата на чужди лица и организации в дейността на религиозните общности и институции". За целта вносителите предлагат да се забрани финансирането на вероизповедания от други държави и чуждестранни лица, както и да се въведе контрол върху средствата и дейността им чрез Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Коментари по тези и още теми в предаването "Видимо и невидимо" по Bulgaria ON AIR на Марин Георгиев – поет и писател, Артиста, Владимир Кисьов – портал Европа, Европеиста и доц. Дилян Николчев – преподавател в Богословския факултет, Богослова!

Втора част гледайте тук >>