fallback

30 години преход! Вечен ли е той и защо се размиват границите му?

Коментар на председателя на Държавна агенция „Архиви" доц. Михаил Грудев

07.11.2019 | 22:32 Автор: Ивет Арабова

Много книги се издадоха, равносметки, документални филми, дискусии се направиха за 30 г. преход в България. Какво се случи тогава и как се разви България през всичките тези години?

„Много е трудно да се направи оценка на всичките 30 години, най-малкото защото не е съвсем ясно и за науката вкл., дали всичко това означаваме като преход. Т.е., един открикт въпрос за науката е и въпросът за границите на прехода – вечен ли е той или някъде да се въведе по-прецизна дефиниция", каза в предаването „Видимо и невидимо" доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви".

Според повечето изследователи с приемането на България в ЕС през 2007 г., той е привършил. Но усещането в обществото е, че той продължава, добавя в разговора Михаил Груев. „Това разминаване и липсата на яснота, какви са границите на прехода, говорят за различните хоризонти на очакване на различните групи от обществото, за това какво трябва да се случи, за да приключи този преход". Доц. Михаил Груев уточнява, че от гледна точка на големите цели и задачи, които през 1989 г. „революцията" си постави, тя ги постигна. „Това, към което ние се стремяхме – демокрация, плурализъм, свободно пазарно стопанство, всичко това все пак се случи. И приемането на България в ЕС ознаменува края на тази трансформация. За мен преходът е приключил - макар и сложно, типично по български – но, успешно", категоричен е доц. Михаил Груев.

Цялото интервю и още – гледайте в предаването „Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
fallback