От ума си тегли

Имотните сделки на хора на висши публични длъжности

14.04.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
От ума си тегли

При президента за пореден път се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". Бърнардшоувския въпрос "Защо?" би бил най-адекватният кратък коментар на това предхождано от гръмовни разкрития събиране  – този път за имотните сделки на хора на висши публични длъжности, които според Радев "рефлектирали върху доверието в политическата класа и държавността".

Пакетът “Мобилност I” няма да се гледа отначало и с всички детайли, както искаха превозвачите и българското правителство. Всъщност трите европейски институции, които сега ще започнат преговори по окончателния законодателен текст – Съвет, Парламент и Комисия, ще постигнат компромис, независимо кои физически са евродепутатите. Което е и целта на второто четене.

Ще бъде ли това обица на ухото както на българското правителство, което първо изпусна възможността да се договаря в рамките на Съвета на ЕС, когато го председателствахме, и на българските евродепутати, които "печелеха победа след побед" срещу френския президент и ЕС като цяло? Патриарх Неофит и Светият синод няма да участват в „каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование“ с папа Франциск.  "За нас е неприемливо и поставянето на богослужебни одежди, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно", реши още Светият Синод.

Новината предизвика широк обществен отзвук и ожесточени спорове в социалните мрежи. Освен всичко друго, тя ни дава добър повод да разсъждаваме  за религиозната толерантност – и на Синода, и на обществото.

Темите коментират в студиото на "Видимо и невидимо" по  Bulgaria on air доц. Петър Чолаков – политолог, Философа; Стоян Панчев – икономист, Икономиста и Петя Кюпова – стендъп комедиант, Артиста. 

Втора част гледайте тук >>