Шок и ужас

Религиозна война или война на идеи

24.03.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Шок и ужас

Нападенията срещу две джамии в Нова Зеландия, при които загинаха 50 души  и десетки бяха ранени, предизвикаха ужас, отвращение и осъждане по целия свят. Терористът, 28-годишният Брендън Тарант, искал да покаже на нашествениците – разбирай мюсюлманите, че "нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!"

Нищо чудно омразата на Тарант към мюсюлманите да му e вдъхната и в България, където миналата година обиколил исторически места на битки между християни и мюсюлмани.  Българските служби и българската прокуратура толкова внимателно изследват маршрута му, че нищо чудно да има някаква "българска следа". Ако е така, доста по-важният въпрос за националната ни сигурност е: с кого у нас е общувал масовият убиец? В България не липсват организации, които изповядват краен расизъм, национализъм и ксенофобия.

Важният въпрос е влязъл ли е Тарант във връзка с някое от тези паравоенни формирования, надъхвали ли са го, обучавали ли са го, свързали ли са го с някой друг? От Брейвик насам светът пък се пита роди ли ислямският тероризъм "балансиращ" християнски тероризъм? Това религиозна война ли е или война на идеи и може ли да бъде спечелена от някоя от "воюващите страни" ?

Тази и още теми коментират в студиото на "Видимо и невидимо"  по Bulgaria on airинж. Йордан Йорданов – атомен експерт, Енергетика; Димитър Петров – социолог, Философа и Алекс Алексиев – експерт по сигурността, Аналитика. 

Втора част гледайте тук >>