Реалните тестове на тол системата започват през август

Очаква се тя да заработи през ноември

16.05.2019 | 12:36 Редактор: Юлия Христова
Реалните тестове на тол системата започват през август

Стартът на тол системата се отлага за есента. Това стана ясно, след среща на премиера Бойко Борисов с транспортния бранш. По-рано превозвачите заплашиха с протест заради първоначално обявените тол такси.

Очакванията бяха на днешната среща държавата да направи компромис и да отстъпи от първоначално обявените размери на тол таксите, като те бяха от приблизително 10 стотинки  до 90 стотинки на изминат километър за тежкотоварните автомобили. Конкретика обаче след днешната среща нямаше. Реалните тeстове на тол системата ще започнат през август, след което ще се уточни реалния обхват. 

"Всички сме съгласно да се въведе тол системата като най-справедливия начин за ползване на пътищата, защото всички искаме да се дивижим по по-добри пътища.  Важно е да се направят реални тестове, да се види реалното състояние на трафика", каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев Йордан Арабаджиев.

"Ще се наложи промяна в нормативната уредба, промяна в закона, след фиксираната дата 16 август ще трябва да събираме не винетки, а тол такси", каза Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Очаква се тол системата да заработи през ноември, когато вероятно ще са приключили тестовете на системата. 

Междуврeменно стана ясно, че компанията "Телетол“ АД, която ще отговаря за доставка на електронни услуги за тол системата, ще позволи на всеки, притежаващ уебсайт или мобилно приложение, да продава винетки. Това става ясно от официално съобщение на компанията до медиите по повод медийни публикации, че част от собствеността на „Телетол“ се държи от кипърска офшорка и от певицата Лилана. От фирмата уточняват тя е собственост на две изцяло български софтуерни компании.

Харесайте ни във страницата ни във Facebook ТУК