Търговски вериги предупреждават: Ще има празни рафтове при твърд Brexit

В писмо до британските депутати те ги призовават "спешно да намерят решение“

28.01.2019 | 23:17 Редактор: Ралица Братанова
Търговски вериги предупреждават: Ще има празни рафтове при твърд Brexit

Управителите на редица супермаркети и вериги обекти за бързо хранене (Fastfood) във Великобритания, предупредиха, че може да се стигне до празни рафтове в магазините при твърд Brexit, пише Investor.bg.

В писмо до британските депутати те ги призовават "спешно да намерят решение“, за да се избегне напускане на ЕС без сделка. В противен случай може да се стигне до недостиг на продукти в британските магазини и до повишаване на цените, става ясно от документа на секторната организация Британски консорциум на търговците на дребно (BRC), цитиран от BBC. 

Търговски вериги предупреждават, че не могат да се запасяват в пресни храни и че Великобритания разчита много на ЕС в това отношение.

В писмото, до което BBC e получила достъп, се посочва, че ще има значителни рискове в осигуряването на избор и качество на храни.

Също така се призовават депутатите да работят заедно и спешно да намерят решение за избягване на сътресението от излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Документът използва оценката на правителството, според която превозът на товари през френското пристанище Кале може да спадне с 87 процента спрямо сегашното равнище, като под въпрос са поставени наличността и срокът на годност на много продукти.

Документът е подписан от ръководителите на 10 вериги, сред които Co-op, Lidl, Sainsbury's и McDonald's, както и британската организация BRC. Сред тези, които не са подписали документа, са най-голямата верига Tesco (която днес обяви преструктуриране и закриване на работни места), както и германският дискаунтер Aldi. 

Снимка: Pixabay
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.