Dow Jones добави около 750 пункта след данните за увеличените работни места в САЩ

Централната банка ще бъде търпелива с повишаването на лихвите

05.01.2019 | 12:23 Редактор: Василена Василева
Dow Jones добави около 750 пункта след данните за увеличените работни места в САЩ

Основните американски индекси приключват седмицата със силен ръст след две положителни новини за пазара, съобщава CNBC.

Американското министерство на труда публикува доклад, според който икономиката на страната е прибавила 312 хил. работни места през декември. Това е доста над очакваните 176 хил. нови работни места. По-късно в петък гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка ще бъде търпелива с повишаването на лихвите, като успокои страховете от затягане на паричната политика в близко бъдеще.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи търговията с ръст от 743 пункта, или 3,2%, и достигна ниво от 23 433,16 пункта, след като за кратко нарасна с над 800 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 3,4% до ниво от 2531,94, като технологичният сектор добави над 4% към стойността си. Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 4,26%, като достигна равнище от 6738,86 пункта. В четвъртък индексът отбеляза рязък спад заради голямото поевтиняване на книжата на Apple.

Индексите тръгнаха нагоре, след като Джером Пауъл намекна, че централната банка може да направи пауза в повишаването на лихвите, което пазарът очакваше. „Както винаги няма предначертан път за политиката. И особено на фона на слабите данни за инфлацията в последно време ще бъдем търпеливи, докато наблюдаваме как се развива икономиката“, заяви Пауъл.

Опасенията, че Федералният резерв може да допусне грешка, като затяга твърде бързо паричната си политика, допринесе за волатилността в последно време на финансовите пазари, отбелязаха пазарни експерти.

„Мисля, че той направи това, което пазарът се надяваше, че ще направи. С изказването си той призна, че те трябва да бъдат по-гъвкави“, смята Том Есей, основател на The Sevens Report. „Това е добре, но в същото време големите проблеми, пред които е изправен пазарът, не са разрешени. Имаме потенциален проблем с печалбите на този пазар, имаме потенциален проблем с икономическия растеж на този пазар. Днешното рали е повече резултат от прекомерния спад вчера“, допълва Есей.

Boeing тласна Dow нагоре, след като докладът за работните места успокои опасенията, че икономиката се забавя. Книжата на производителя на самолети поскъпнаха с 5,2%.

Ръстовете при технологичните компании също подкрепиха по-широкия пазар. Цената на акциите на Netflix и Intel се повиши съответно с 9,7% и 6,1%. Netflix увеличи стойността си, след като Goldman Sachs отправи препоръка за купуване на акции на компанията за стрийминг на видео. Книжата на Intel поскъпнаха, след като Bank of America Merrill Lynch повиши рейтинга на акциите й от „неутрален“ на „купувай“.

Ръстовете при Netflix и Intel стимулираха и останалите технологични акции. Facebook, Amazon, Apple и компанията-майка на Google Alphabet постигнаха ръст от над 4%.

В макроикономически план Китай и САЩ съобщиха, че ще опитат да постигнат сделка в областта на търговията. Китайското министерство на търговията информира, че двете страни ще проведат преговори на ниво заместник-министри в Пекин на 7 и 8 януари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна с по шест базисни пункта до ниво от съответно 2,627% и 2,955%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, изтри първоначалното си силно повишение и отбелязва спад от 0,13% до 96,18 пункта. Еврото поскъпва спрямо долара с 0,04% до ниво от 1,1395 долара за евро. Спрямо йената щатската валута добавя 0,77% към стойността си до ниво от 108,48 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха, след като предложените търговски преговори между САЩ и Китай успокоиха опасенията от забавяне на световната икономика, но повишението беше ограничено заради съобщението на САЩ за рязък ръст на запасите от рафинирани продукти.

Фючърсите върху глобалния бенчмарк Брент добавиха 1,11 долара към стойността си до 57,06 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI завърши сесията с повишение от 87 цента до 47,96 долара за барел. За седмицата Брент поскъпва с около 9%, а WTI – с близо 6%, пише Investor.bg

Цената на златото отстъпи от достигнатия по-рано в сесията над шестмесечен връх след силните данни за работните места в САЩ. Американските фючърси върху ценния метал отписаха 9 долара от стойността си и достигнаха 1285,80 долара за тройунция. В същото време цената на паладия за първи път премина за кратко прага от 1300 долара за тройунция, след което цената му намаля до 1291,56 долара за тройунция.

Снимка: Pixabay