София е първа в Европа по ръст на наемите на офиси, сочи проучване

На годишна база поскъпването в центъра на първокласни сгради е малко над 11%

25.10.2018 | 17:42 Редактор: Ралица Братанова
София е първа в Европа по ръст на наемите на офиси, сочи проучване

София е на първо място в Европа по покачване на наемите на офис площи през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България е Forton.

През последните три месеца българската столица отбелязва 7.1% ръст на наемните цени спрямо предходното тримесечие в най-високия сегмент на пазара – клас А сгради с централно местоположение.

За площи в такива проекти вече се преговаря на нива от 15 евро/кв. м при 14 евро/кв. м преди, показват данните на Cushman & Wakefield Forton. На годишна база поскъпването на първокласните наеми в центъра на София е малко над 11%.

За висок клас офис сгради на комуникативни локации извън центъра търсените наеми също отбелязаха лек ръст – от 13,5 на 14 евро/кв. м.

Офис пазарите в Европа като цяло имаха силно трето тримесечие с ръст на наемните цени от 0,7% спрямо предходните три месеца и 2,5% на годишна база. 

Това е осмо поред тримесечие на покачване на наемите, отбелязват от Cushman & Wakefield. В Централна и Източна Европа средното поскъпване спрямо предходната година е 2.6%.

По данни на компанията по-високи нива се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на ръста са Германия и някои регионални центрове във Великобритания като Бристол, Единбург и Нюкасъл. 

Офис пазарът в Европа отбелязва най-висок ръст на наемите в сравнение с останалите два сегмента – търговски и индустриални имоти. На годишна база покачването при логистичните площи е 1,8%, докато при търговските улици дори има лек спад от 0,5% в сравнение със същия период на 2017 г.

В София наемните нива на първокласни складови площи остават без промяна – 4 евро/кв. м. Сходна е картината на търговските улици, където наемните нива на магазин от 100 кв. м се запазват около 50 евро/кв. м.

Чететe повече на Investor.bg.

Снимка: Pixabay