30% от жилищата у нас - необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки

Учредяват Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост

03.10.2018 | 17:32 Редактор: Велислав Филипов
30% от жилищата у нас - необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки

Над 30 процента от жилищата у нас са необитаеми, съобщиха от новоучредената Асоциация на дружествата, управляващи етажната собственост. В същото време брокерите бележат увеличение на цените на имотите. Купувачите пък все по-трудно се решават на сделка. 

Въпреки по-високата сума, която трябва да приготвим, ако искаме да се сдобием с нов дом, качеството, което ще получим, няма да е по-високо. Особено ако се насочим към имот, строен преди няколко десетилетия. 

Над 20 хил. от панелните жилища у нас вече са пред край на експлоатационния си период. Въпреки това в много от старите сгради, гледката става все по-неугледна, а част от причината научаваме от професионалните домоуправители – трудно се пристъпва към ремонти, тъй като почти няма вход, в който да няма празни апартаменти.

Въпреки трудностите с обслужването на сградите, по-старите жилища са също толкова търсени, колкото и новото строителство. Анализите на брокерите показват, че приоритетни в избора са големината и квартала.

Най-висок ръст в продажбите бележат цените в "Овча купел" и в "Дружба". Средните цени там са съответно 842 евро на квадратен метър в "Овча купел" и 805 в "Дружба". Най-скъпите жилища в столицата са в квартал "Иван Вазов“ – 1459 евро за квадратен метър, а най-евтините – в "Красна поляна“ – 751 евро на квадрат. 

Най-много сделки се сключват за суми над 70 хиляди евро, а тези между 50 и 70 хиляди вече са под 25%. Купувачите обаче все повече обмислят сделката и много по-рядко се решават да я сключат.

Вижте повече във видеото.