Инвестирането в имоти в Турция може да се окаже голям риск

Лирата се обезцени и жилищните сделки са изгодни, но...

26.08.2018 | 15:25 Редактор: Тодор Петров
Инвестирането в имоти в Турция може да се окаже голям риск

Обезценяването на турската лира превръща имотите в градове като Истанбул и Анкара в изгодна сделка за чуждестранните инвеститори, но придобиването на имот в Турция може да се окаже голям риск дори на фона на стабилизирането на валутата.

Притесненията за управлението на турския президент Реджеп Ердоган и влошаващите се отношения на страната със САЩ и ЕС доведоха до рекорден спад на стойността на лирата в началото на миналата седмица.

Някои инвеститори видяха голяма възможност в закупуването на имоти в страната. Предприемачите побързаха да извлекат печалба от възобновения интерес към Истанбул и подобряването на туристическата индустрия в страната, особено по черноморското крайбрежие. 

Броят на туристите, които посещават Турция, е нараснал с 31% на годишна основа през първите пет месеца на 2018 г., сочат данни на министерството на културата и туризма в страната.

Има разногласия по въпроса дали турският имотен пазар показва признаци на балон, който е готов да се спука или става въпрос само за отделни надценени сегменти. Но наблюдатели предупреждават за балон от есента на миналата година. Едно от основните притеснения е, че Ердоган насочи пари към имотни предприемачи в опит да подкрепи икономиката и жилищното строителство в страната.

На фона на понижаването на цените на жилищата, заради обезценяването на лирата и растящите строителни разходи заради по-силния долар, много турски строителни предприемачи са изправени пред заплахата от фалит.

Четете още по темата в Investor.bg