Цената на петрола тръгна нагоре заради Доналд Тръмп

Американският президент реши да извади САЩ от ядреното споразумение с Иран

09.05.2018 | 21:33 Редактор: Ивайло Николов
Цената на петрола тръгна нагоре заради Доналд Тръмп

Борсите реагираха светкавично на решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран. Цените на петрола тръгнаха нагоре. Покачването е с над 2%. Според анализатори цената на "черното злато" може да премине психологическата граница от 90 долара за барел. 

Както е известно, Иран е трета сила в Организацията на страните - производителки на петрол. Страната се превърна в основен износител на суров петрол през 2016 година, след като международните санкции срещу нея бяха вдигнати в замяна на ограничаването на ядрената програма. Иран изнася внушителните 2,6 млн. барела на ден.

Минути, след като Доналд Тръмп обяви решението си, иранската национална валута риал се срина до рекордно ниско равнище спрямо американския долар. Това пък подхранва страховете за предстояща икономическа криза в Иран. 

Изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение ще доведе и до провал на самолетни сделки за 38 млрд. долара между Техеран и редица западни компании. Един от основните губещи е международният консорциум Airbus. Властите в Техеран поръчаха 200 пътнически самолета за държавния превозвач IranAir. 

Загуби ще претърпят и други европейски компании, които през последните две години развиха търговските си връзки с Иран.