Очаква се до 2020 г. софтуерната индустрия да генерира 3% от БВП

Нагласите сред бизнеса в сектора никога не са били толкова положителни, но безпокойство буди пазара на работна ръка

28.11.2017 | 15:02 Редактор: Жанета Нейкова
Очаква се до 2020 г. софтуерната индустрия да генерира 3% от БВП

Българският софтуерен бранш продължава да отбелязва устойчив ръст и през изминаващата година, като прогнозите са за нов двуцифрен ръст на приходите до близо 2,3 млрд. лева. Това стана ясно по време на поредното десето представяне на БАСКОМ Барометър, който осветлява състоянието на индустрията и се издава ежегодно от 2009 г. от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) с помощта на CBN Pannoff, Stoycheff & Co. В тази версия обаче барометърът се представя за четвърти път, като в проучването са взели участие над 3400 фирми, чиито приходи са предимно от дейности, свързани със софтуер.

И тази година данните са предимно положителни, въпреки че има и някои притеснителни аспекта. Те са свързани с известно забавяне на ръста на приходите. Докато през 2014 г. ръстът бе от 15%, а през 2015 г. - от 18%, то през миналата година нарастването е от 14 на сто, а за тази се очаква да е 12%.

Браншът вече формира над 2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) – през последните 5 години делът на общите приходи се е удвоил и така се очаква до 2020 г. софтуерната индустрия да генерира 3% от БВП на страната.

Снимка: Pixabay 

Цялата статия прочетете в Investor.bg