ЕК с план за намаляване на вредните емисии от колите до 2030 г.

Този ход цели да накара производителите да разработят повече хибридни и електрически автомобили

08.11.2017 | 18:10 Редактор: Велислав Филипов
ЕК с план за намаляване на вредните емисии от колите до 2030 г.

Европейската комисия публикува предложения, насочени към намаляване на емисиите на въглероден диоксид на превозните средства до 2030 г., пише Bloomberg TV Bulgaria, цитирайки BBC.

Комисията също така иска да въведе схема за стимулиране, която да насърчи компаниите да произвеждат повече хибридни и електрически автомобили.

Според плановете ѝ автомобилите и вановете ще трябва да отделят с 15% по-малко вредни емисии до 2025 г. в сравнение с 2021 г. и с 30% по-малко до 2030 г. ЕК изчислява, че за даден нов автомобил, регистриран през 2030 г., допълнителните производствени разходи ще бъдат около 1000 евро, а за ван – около 900 евро.

"Тези допълнителни разходи обаче са значително по-ниски от икономиите на гориво, от които потребителите ще се възползват през целия живот на превозното средство", коментират от Европейската комисия.

Стимулите за произвеждане на повече алтернативни превозни средства целят да повишат конкурентоспособността на ЕС на световния автомобилен пазар. Комисията отбеляза, че Китай наскоро въведе задължителни квоти за автомобили с нулеви и ниски емисии за производителите от 2019 г.

"Автомобилната индустрия в ЕС рискува да загуби технологичното си лидерство, особено по отношение на превозните средства с нулеви и ниски емисии, а САЩ, Япония, Южна Корея и Китай се развиват много бързо в този сегмент", твърди още ЕК.

Комисарят по вътрешния пазар Елжбета Биенковска заяви, че автомобилната индустрия на ЕС е "в повратна точка".

"За да запази световното си лидерство и в името на нашата околна среда и обществено здраве, автомобилната индустрия трябва да инвестира в нови и чисти технологии", добави тя.