Мениджъри предпочитат кадри без опит

Причината - по-лесно е да ги обучат в традициите на компаниите си

26.04.2017 | 22:45 Редактор: Иван Берберов
Мениджъри предпочитат кадри без опит

А един от основните проблеми, пред току-що завършилите университет, продължава да бъде липсата на опит, който почти винаги се изисква от работодателите. 

По тази причина за много завършващи намирането на работа по специалността продължава да е трудно. Но има мениджъри, които предпочитат именно неопитни служители, които сами да обучат. 

Срещат се с тях по време на трудовите борси, които по традиция регулярно се организират в София от Бюрата по труда.

Част от работодателите на трудовата борса са там за пореден път. Признават, че нарочно държат да наемат млади и неопитни кадри без изградени трудови навици. 

А причината се крие във факта, че след това по-лесно успяват да ги обучат според традициите на собствената си компания. Бонус е и това, че първата половин година не им плащат заплата, тъй като тя се превежда от държавата под формата на различни социални програми.

Ползата за работодателите обаче не свършва дотук. Мениджърите поясняват, че кандидатът сяда срещу тях лице в лице и така получават много повече от автобиография, изпратена по имейл.

Самите кандидати за работа пък са с подобен профил – младежи до 29 години, които никога не са работили по специалността. И тъй като нямат нужните 5 години опит, които обикновено се изискват, са решили да се представят лично.