Google и Facebook притеснени за ограничаването на миграцията от Тръмп

Нараства пропастта между администрацията на американския президент и няколко големи технологични компании

28.01.2017 | 16:00 Редактор: Луиза Божинова
Google и Facebook притеснени за ограничаването на миграцията от Тръмп

Два големи американски технологични гиганта – Google и Facebook – реагираха с притеснение на ходовете от страна на президента Доналд Тръмп за ограничаване на имиграцията, съобщи Bloomberg. В петък новият държавен глава подписа поредната изпълнителна заповед за "защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ". Указът предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и временна забрана за гражданите на няколко мюсюлмански страни - Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен - да влизат на територията на САЩ.

Alphabet, компанията майка на Google, е отправила послание към служителите си, пътуващи в чужбина, които може да бъдат засегнати от указа, а именно: "Връщайте се в САЩ веднага!"

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай е изпратил съобщение до служителите си в петък, като в него казва, че над 100 души от Google са засегнати от изпълнителната заповед.

Коментарите подчертават нарастващата пропаст между администрацията на Тръмп и няколко големи технологични компании, където работят много имигранти и които лобират за по-малко имиграционни ограничения.

Министерството на вътрешната сигурност е издало в петък директива, по силата на която граничният и митнически контрол вече прилага указа, посочи изданието New York Daily News. Според материала още в петък вечерта някои притежатели на зелени карти и визи са били възпрепятствани да се качат на самолети за САЩ.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в пост в социалната мрежа, че е "загрижен" заради последните изпълнителни заповеди за ограничаване на имиграцията. Той казва, че САЩ трябва да останат отворени за бежанци и че не бива да се превръщат в мишени хора, които не представляват опасност, като недокументирани имигранти, пристигнали в страната като деца заедно с родителите си. Зукърбърг посочи, че самият той и съпругата му Присила са наследници на имигранти и бежанци.

Говорителка на Google заяви, че компанията също е загрижена за последиците от този указ и всякакви предложения, които налагат ограничения на служители на Google и техните семейства, или създават пречки на внасянето на големи таланти в САЩ. Служителите в Google, които са засегнати от указа, по принцип работят в САЩ, но са били в командировка или на почивка, когато е била подписана изпълнителната заповед.

Друг технологичен гигант – Microsoft – изрази коментар по проблема в отчета си от четвъртък, като предупреди инвеститорите че имиграционните ограничения "може да попречат на способността ни да осигурим достатъчно персонал за нашите усилия за проучвания и развойна дейност".