България - ценови рай за пушачите и пиячите

Цените на храната, цигарите и напитките у нас са с 30% под средните за Евросъюза

28.01.2017 | 11:30 Редактор: Луиза Божинова
България - ценови рай за пушачите и пиячите

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-ниски доходи и най-скромни производствени разходи. Въпреки това, храната ни не е сред най-евтините, сочи изследване на Евростат.

Дори има стоки като олиото и маслото, чиито цени у нас превъзхождат средното европейско равнище.

Оказва се, че цените на храната, цигарите и напитките в България са с 30% под средните за Евросъюза, докато в Полша и Румъния са съответно с 37% и 36% по-ниски. Евростат изчислява тези съотношения, като взема предвид и покупателната способност на заплатите в съответните държави.

Сред 28-те от ЕС България се оказва ценови рай единствено за пушачите. Цените на цигарите са 50% от средното за общността ниво. Това не е изненада, тъй като и акцизите у нас са най-ниските, а те имат голяма тежест в цената.

В същото време обаче у нас цените на алкохолните напитки са 64% от средното за ЕС. На обратния полюс с много малка разлика са Ирландия и Финландия. В Ирландия алкохолните напитки са с цени 175% от средните в общността, а във Финландия - 172%.

Всъщност най-скъпият алкохол в цяла Европа се продава в Норвегия. Страната не е част от ЕС, но е в Европейското икономическо пространство и влиза в полезрението на Евростат. През 2015 г. там цените на алкохолните напитки са 250% от средните за ЕС.

В Норвегия са и най-скъпите цигари в Европа. С много малка разлика е Великобритания, която е страната от ЕС с най-скъпите тютюневи изделия. Техните цени на британския пазар са 219% от средните за общността. За сравнение, в България те са 50% от средните.

Най-евтините цигари в цяла Европа се продават в Македония, Сърбия и Албания, които също не са част от ЕС, но кандидатстват за членство и Евростат ги наблюдава.

Цените на вино, бира и спиртни напитки в България са по-ниски не само в сравнение с другите от ЕС, но и на фона на по-бедни страни като Албания, Косово и Черна гора. Само в Македония алкохола е по-евтин.

Като цяло поляци и румънци отделят по-малко перо от семейния бюджет, за да зареждат хладилника и трапезата си, става ясно от данните, събрани от Евростат. Дания е най-скъпата държава в ЕС, а Швейцария и Норвегия - в цяла Европа.

В много от стоковите групи Полша и Румъния бият България по евтиния. Северните ни съседи например могат да се похвалят с най-малки разходи за хляб, фиде и макарони. В Полша пък млякото, сиренето и яйцата са по-евтини.

Месото и рибата у нас са на доста адекватни спрямо доходите цени.

Но изненадващо олиото, зехтинът и маслото се оказват особено скъпи за джоба на българина. Със своите доходи средният холандец, финландец, италианец, испанец, чех, румънец, поляк, французин, англичанин и т.н. може да си купи много по-големи количества от тези стоки.

Макар и не най-ниски, цените на месото, рибата и зърнените храни у нас са по-малки в сравнение със средното за ЕС. Най-евтиният хляб в ЕС се продава в Румъния, сочат данните на Евростат. В северната ни съседка са и най-евтините плодове и зеленчуци - цените им са 49% от средните за общността. В България те са 66% от средното.

Повече икономически новини четете на Investor.bg