Двоен ръст на търсенето на луксозни имоти в България през 2016 г.

И през тази година се очаква сделките да се увеличават с плавни темпове

23.01.2017 | 22:55 Редактор: Луиза Божинова
Двоен ръст на търсенето на луксозни имоти в България през 2016 г.

Двоен ръст на търсенето, увеличение на сделките, особено за инвестиция, и активизиране на наемния пазар – така изглежда пазарът на луксозни имоти в България през 2016 г., според анализ на консултантската компания Unique Estates.

Очакванията и за тази година са ръстовете на цените и сделките да продължат с плавни темпове, както и сделките за имоти в процес на строителство – тенденция, характерна за пазара на жилища като цяло.

"Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията, цитирана от Investor.bg.

Политиката на банките за понижаване на лихвените нива също е изкарала голям брой купувачи на пазара. Те имат завишени критерии за имотите, но много от тях нямат реалистична представа за цените и диапазона, в който те се договарят, и не намират това, което търсят. Това, заедно с ограниченото предлагане на имоти от висок клас, води до по-слаб ръст на реално сключените сделки в сравнение с търсенето, допълва Светослава Георгиева от компанията.

Двоен ръст на запитванията

От агенцията отчитат двойно увеличение на запитванията от клиенти и 60% ръст на огледите през 2016 г. спрямо 2015 г.

Сделките се увеличават с 10%, като делът на сделките с цел инвестиция достига 30% през миналата година спрямо 10% през 2015 г., отчита още компанията.

През миналата година ръстът на цените на луксозните имоти достига 7-8%. Основен двигател на поскъпването на имотите от висок клас е новото строителство.

Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като "Лозенец" и "Дианабад" например цените вече започват от 1 200 – 1 300 евро и достигат 1 500 евро на кв. м, отчита компанията.

Цялата статия прочетете на Investor.bg.