Великобритания пуска нова версия на монетата от 1 паунд

На гърба й е изобразен новият портрет на кралица Елизабет II

03.01.2017 | 17:36 Редактор: Луиза Божинова
YouTube

Великобритания ще представи нова версия на своята монета от 1 паунд за първи път от 30 години насам, a правителството на страната призова гражданите да сменят своите монети, преди текущата да стане невалидна през октомври, съобщава CNBC.

Новата монета с 12 ръба ще бъде с високотехнологични характеристики на защита и ще е най-сигурната в света, когато бъде пусната в обращение в края на март, съобщават от Министерството на финансите. Всичко това е в резултат на въвеждане на редица мерки за сигурност, най-забележителната от която е холограма.

Около 3% от монетите от 1 паунд в обращение са фалшификати. Новата монета ще има 12 малки ръба, за разлика от кръглата форма на сегашната монета и ще бъде произведена от два вида метал.

На лицевата страна са изобразени четири растения и цветя, символизиращи всяка от нациите на Обединеното кралство: розата на Ланкастър за Англия, стрък праз лук за Уелс, шотландският магарешки бодил и детелината на Северна Ирландия. Четирите растения са показани едно до друго, като излизат от короната, символизираща монархията.

На гърба на монетата е изобразен новият портрет на кралица Елизабет II. Това е едва петият неин официален профил, фигуриращ върху британски монети.

Продължението на статията прочетете тук!