"Топлофикация" иска поскъпване на парното, КЕВР е против

По-високата цена на газта няма да окаже влияние, настояват от Комисията за енергийно и водно регулиране

27.12.2016 | 13:19 Редактор: Тодор Петров

Природният газ да поскъпне от януари догодина с 13,55%, поиска "Булгаргаз". Към момента не се очаква цената на парното да поскъпне, въпреки че от "Топлофикация" поискаха увеличение с 3%, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. 

От Комисията за енергийно и водно регулиране не са съгласни с тези изчисления. От КЕВР коментираха, че подобно увеличение на синьото гориво не се налага и не се очаква то да повлияе на масовия потребител. КЕВР няма да уважи искането на "Топлофикация" за увеличение на цената.

Според КЕВР по-високата цена на гaзта няма да окаже никакво влияние върху цената на парното и топлата вода за цялата 2017 г. Очаква се цената да бъде определена на заседание на 30 декември .

"Апелираме да не се увеличава изобщо или ако може много по-малко да се увеличи цената на природния газ. Ако се увеличава повече, да ни позволите да увеличим и топлинната енергия", каза Васил Тренев от "Топлофикация" - София.

"Изобщо няма да се отрази на потребителите, защото запазваме цената, както на топлинната енергия, така и на високоефективната енергия", коментира от своя страна Иван Иванов от КЕВР.