Турция ще спасява лирата от фатално обезценяване

Финансовите институции ще оперират само с лири

03.12.2016 | 14:45 Редактор: Тодор Петров
Турция ще спасява лирата от фатално обезценяване

Финансовите институции в Турция започнаха да вземат мерки за спасяване на турската лира, на фона на продължаващото й драстично обезценяване спрямо долара. Фондът за гарантиране на влоговете взе решение да оперира само с лири.

"В нашите вземания и давания няма  да се ползва чуждестранна валута, а ще работим само с турски лири", се посочва в съобщение на институцията.

Преди това истанбулската борса също взе решение да извършва всички операции с местни пари. Президентът Реджеп Ердоган призова турските граждани да продадат доларите си и да купуват злато и турски лири.

По данни на финансовите институции златото е най-изгодната инвестиция за предпазване на  доходите на турците от инфлацията в последно време. Инвестирането в златни кюлчета е донесло печалба от 9,26% през настоящата година, докато печалбата от инвестицията в долари е 5,94 на сто, съобщи БНР.

В петък турската лира спадна до рекордните 3,55 за един долар, а само през месец ноември се е обезценила с повече от 10 на сто. От началото на годината лирата поевтиня с около 14% спрямо долара, заради страховете на инвеститорите след резултатите от президентските избори в САЩ и проваления опит за преврат в Турция.