Петролните компании ще оспорват твърдението на КЗК за картелно споразумение

Регулаторът заседава извънредно по казуса

11.10.2016 | 13:30 Редактор: Мария Аладжова
Петролните компании ще оспорват твърдението на КЗК за картелно споразумение

Шестте големи вериги бензиностанции в страната ще оспорват твърдението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че компаниите манипулират цените на дребно.

Вчера антимонополният орган потвърди констатацията си от лятото и официално обвини веригите "Лукоил", "Еко", "Шел "ОМВ “ , "ГАЗпром“ и "Петрол“ в картелно споразумение. По неофициална информация на източници на Bulgaria ON AIR решението на комисията е публикувано без предварително обсъждане и без обявени доказателства, а едва днес регулаторът заседава извънредно по казуса със задна дата.

Според КЗК нарушението на компаниите се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество.

"Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната", посочиха от регулатора.

Официално комисията ще проговори след три дни. Ако нарушението бъде доказано, глобата може да достигне до 10% от оборота на бензиностанциите, който в годишен размер достига над 6 милиарда лева.

Вижте какво коментираха от бранша: