fallback

КЗП санкционира продавач на дрехи за фалшиви етикети

Нелоялната практика е установена след проверка на онлайн магазин

24.09.2016 | 13:05

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговец на дрехи да продава пълна синтетика без да информира клиентите си за това. Това се случва след проверка на онлайн магазин и търговски обекти за дрехи, която установила нелоялна практика - информацията за състава на над 80% от продаваните дамски облекла се оказала невярна, съобщават от комисията.

Посочените от търговеца данни сочат, че ризите, туниките, роклите, панталоните, полите, саката и якетата, които той предлага, са изработени от 40% памук и 30% полиестер и еластан. Документите обаче показват, че артикулите са направени изцяло от синтетични влакна.

От КЗП посочват, че тази практика не само уврежда икономическия интерес на потребителя, но и поставя в риск здравето му. Има хора, които са алергични към синтетични материи, ето защо избират облекла, създадени от естествени тъкани. Именно затова е важно информацията да бъде конкретна и да е предоставена на вниманието на клиента преди той да е взел решение за покупка.

Търговецът вече няма да има право да прилага тази практика повече, посочват от КЗП. Освен това той ще бъде санкциониран с глоба. Съгласно Закона за защита на потребителите при такива случаи сумата може да достигне до 30 хил. лева.

Четете икономически в Investor.bg

fallback
fallback