Прогноза: Очаква се рекорден добив на слънчоглед през 2016-2017 г.

Производството през 2016-2017 г. може да нарасне с 11% до 47,5 метрични тона

04.08.2016 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Прогноза: Очаква се рекорден добив на слънчоглед през 2016-2017 г.

Перспективите за рекордни добиви на слънчоглед в световен мащаб се увеличават, тъй като културата е по-привлекателна за фермерите от държавите с излаз на Черно море, пише Bloomberg.

Производството през сезон 2016-2017 г. може да нарасне с 11% до 47,5 метрични тона, прогнозира базираната в турския град Одрин брокерска и консултантска компания Sunseedman. Предишната прогноза беше за ръст до 45 метрични тона. Предлагането в най-големите страни производителки - Украйна и Русия, продължава да се увеличава, допълват от компанията. 

Фермерите в двете страни сеят повече слънчоглед, защото е по-рентабилен в сравнение с други култури.

След като стана ясно, че Русия е способна да потребява повече слънчоглед, отколкото произвежда, през миналата седмица министърът на земеделието Александър Ткачев призова фермерите да сеят повече маслодаен слънчоглед. Метеорологичните условия в двете страни също са благоприятни за насажденията, коментира основателят на Sunseedman Вейсел Кая.

Според компанията основната причина за увеличената прогноза за производството е по-голямата засята площ. 

Украинската UkrAgroConsult посочва, че през тази година в страната са заседи с 1,6% повече площи (общо 6,3 млн. хектара). Тази година руските фермери са засели със слънчоглед 7,5 млн. хектара, изчислява Държавната статистическа служба. Това е близо 6% повече спрямо юнските изчисления на Министерството на земеделието.

Въпреки че добивите се очаква да бъдат по-ниски в сравнение с 2013 г., когато Русия доби рекордни количества, засятите площи са повече, коментира анализаторът от Института за селскостопански пазарни изследвания в Москва Данил Котко. Институтът очаква фермерите да добият с 4% повече спрямо предишните оценки, или най-много 10,1 млн. тона.

От края на декември 2014 г. до края на юли цените, плащани на фермерите в централна Русия, са нагоре с 31%, сочат данни на консултантската компания SovEcon, обобщени от Bloomberg. Анализатори отбелязват пред агенцията, че руски фермери сеят повече слънчоглед за сметка на царевицата заради привлекателната възвръщаемост.

Въпреки че прогнозите за по-голямо производство започнаха да потискат цените, глобалният недостиг на рапица и рапично масло се очаква да стимулират търсенето на слънчогледови продукти като алтернатива.

Всяка година Русия произвежда около 14 млн. тона маслодаен слънчоглед, въпреки че има капацитета да преработва 20 млн. тона за олио.

Украйна е най-големият износител на слънчогледово олио, като голяма част от него насочва към Индия, ЕС, Китай, Египет и Турция. Руските пазари са по-ограничени, като снабдяват основно Турция и Египет.

Фермерите в Аржентина - третият най-голям производител на слънчоглед в света, най-вероятно също са засели по-големи площи, след като правителството премахна таксите върху износа, за да стимулира търсенето.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg