След турското "Извинявай": Задава ли се рестарт на Турски поток?

"Газпром" обяви, че е отворена за диалог за евентуално възобновяване на проекта

27.06.2016 | 22:25 Редактор: Ирина Георгиева
След турското

След като Турция се извини на Русия заради сваления руски изтребител, руската държавна газова компания “Газпром” обяви, че е отворена за диалог за евентуално възобновяване на проекта “Турски поток”.

Това коментира заяви говорителят на концерна Сергей Куприянов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.  "Газпром е отворен за диалог по "Турски поток" и винаги е бил отворен", посочва Куприянов, коментирайки информация за възможно възстановяване на отношенията с Турция, предава БТА.

След инцидента с руския изтребител от ноември миналата година на 1 декември 2015 г. руското правителство прекрати дейността на смесената междуправителствена руско-турска комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която от руска страна се оглавяваше от министъра на енергетиката Александър Новак.

Комисията трябваше да обсъди "Турски поток", но на 3 декември Новак обяви спиране на проекта. 
"Турски поток" трябваше да осигури доставките на допълнителни количества газ на турския пазар и в страните от Южна и Югоизточна Европа. Споразумението за строителството му беше постигнато през декември 2014 г., когато президентът на Русия Владимир Путин обяви, че спира проекта през България “Южен поток”.

Първоначално се планираха четири газопроводни линии с капацитет 63 млрд. куб метра газ годишно, от които 16 млрд. куб метра да се доставят в Турция, а 47 млрд. куб метра - до газов хъб на турско-гръцката граница.

Извинението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка със сваления руски бомбардировач Су-24 ще съдейства и за решение от страна на руските власти да бъде възстановен туристическият поток между двете страни. Това мнение заяви в интервю за радиостанция "Говорит Москва" говорителката на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, предаде ТАСС. 

Същевременно обаче руският депутат Леонид Калашников изтъкна, че сътрудничеството на Руската федерация и Турция в сферата на туризма няма да бъде лесно възстановено.

"Може бързо да бъдат възстановени връзките в авиацията, но да се възстанови туристическото сътрудничество ще бъде много по-трудно", смята Калашников. "Нашите компании си отидоха от турския пазар, туристите ще трябва отново да бъдат ориентирани и убеждавани да заминават да почиват в Турция, а също и за това, че Турция е достатъчно безопасна страна", каза той. 

Ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин също заяви в интервю за ТАСС, че не очаква рязко подобрение на отношенията между Русия и Турция след извинението на турския президент. 

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg