За и против дългите празници

Икономиката на страната ни губи от дългите празнични дни между 300 и 400 млн. лева на година, изчислиха икономисти

23.05.2016 | 14:55 Редактор: Ирина Георгиева
За и против дългите празници

Сливането на официалните празници с почивните дни вреди на бизнеса, категорични са собственици на фирми у нас. Икономиката на страната ни губи от дългите празнични дни между 300 и 400 млн. лева на година, изчислиха икономисти. През месец май работните дни са само 19, за сметка на 12 почивни. От дългите ваканции печели единствено туристическия бранш.

Атанас Суански има производствен цех за кухненско оборудване край Бургас. Категоричен е, че сливането на почивните дни влияе зле на бизнеса му, най-вече с доставките на материали то чужбина.

"Много сериозен проблем имаме фирмите, които работим с чужбина с банките. Примерно два почивни дни през седмицата означава, че за четири дни човек не може да банкира", заяви Суански.

Губят не само фирмите с непрекъснат технологичен процес, а и по-малките предприятия.

"Загуби определено има … те са основно от забавяне на експедиция, от забавяне на импорт на материали и естествено от пълната неработоспособност на служителите и на нас включително", обясни той.

Доволни обаче от дългите почивни дни са от туристическия бранш. Според Георги Мицов, който управлява два хотела, не бива да се гледа едностранчиво на проблема. По думите му в туристическия бранш са заети повече от 30% от трудоспособното население у нас, което по празниците печели. 

"Първо хората потребяват, когато почиват - тези пари се вливат в икономиката, тоест в туристическия бранш, релевантно се плащат данъци, релевантно хората получават доходи, които харчат, тоест получава се един сериозен оборот", посочи Мицов.

На добър оборот през поредицата почивни дни през май се радват и туристическите фирми. Освен пътувания до Турция и Гърция, българите избират и ваканция във вили и селски къщи.

"Хората си плануват отдавна пътуванията , имат възможност да пътуват на по-далечни дестинации , по-дълго време да стоят. Благоприятно е влиянието на събирането на почивните дни , даже бих препоръчала по-често да ги събират, добре е за всички от бранша", коментира туроператорът Петя Грудова.

От бизнеса предлагат сливането на почивните дни да не се отнася за банките и обществените учреждения, за да не се бавят паричните преводите на фирмите, които работят зад граница и обществените поръчки, за които има срокове.

Репортаж на Стиляна Георгиева и Илиан Раданов: